Ілюстрація / REUTERS

Китай звинуватив США у заохоченні безладів у Гонконзі на тлі того, як в автономному місті продовжуються масові протести. Демонстрації спалахнули через законопроект, який передбачає екстрадицію мешканців міста на материкову частину Китаю. Акції призвели до випадків насильства, в якому звинувачують як служби безпеки, так і учасників протестів.

Пекін офіційно запропонував лише політичну підтримку уряду Гонконгу. Але прес-секретар Міністерства оборони Китаю Ву Цянь застеріг минулого тижня, що військові можуть законно увійти в місто, щоб «підтримати соціальний порядок», якщо буде потрібно, — пише Newsweek.

Читайте такожThe Economist: Демонстранти в Гонконзі вчаться у Брюса Лі

Відео дня

Держсекретар США Майк Помпео відмовився говорити про відповідь своєї країни на таке застосування сили. Але він сказав, що «протест доречний» як в Гонконзі, так і у Вашингтоні. Він закликав Китай «вчинити правильно у вимірі поваги до угод, які стосуються Гонконгу».

У Пекіні прес-секретар Міністерства закордонних справ Хуа  Чуньїн виступила з жорсткою відповіддю на заяву Помпео. Вона заявила, що Держсекретар США, «напевне досі вважає себе головою ЦРУ».

«Він сказав, що останні насильницькі інциденти в Гонконзі доречні, тому що, як всі ви знаєте, вони певним чином робота рук США», - сказала вона.

Читайте такожУ Гонконгу тривають протести: поліція застосувала сльозогінний газ

Речниця китайського МЗС вказала на численні критичні заяви й коментарі з боку американського консульства в Гонконзі, націлені проти законопроекту про екстрадицію мешканців міста. За її словами, вся американська критика з’явилася до того, як спалахнуло громадське невдоволення документом. Крім того, Хуа засудила зустрічі Помпео. Віце-президента Майка Пенса і радника президента США з національної безпеки Джона Болтона з відкритими прихильниками протестів у Гонконзі, зокрема з власником медіа-бізнесу Джиммі Лаі Чі-Єном.