Річард Грінелл / REUTERS

Посол США в Німеччині заявив у п'ятницю, що небажання Берліна збільшувати витрати на оборону не може залишити Сполученим Штатам іншого вибору, крім як перемістити свої військові бази на територію Польщі.

Коментар, зроблений послом Річардом Грінеллом, свідчить про те, що Вашингтон незадоволений небажанням уряду Ангели Меркель підвищити витрати на оборону до 2% від ВВП країни, як того вимагає НАТО, пише Голос Америки.

"Прикро думати, що американські платники податків продовжують оплачувати розміщення понад 50 тисяч американських військових у Німеччині, однак німці витрачають свої [бюджетні] надлишки на внутрішні програми", - сказав Грінелл в інтерв'ю агентству DPA.

Відео дня

Німеччина планує збільшити витрати на оборону до 1,37% наступного року, проте вже до 2023 року цей рівень впаде до 1,24%.

Читайте такожНАТО вперше за кілька десятиліть змінило свою військову стратегію через загрозу з боку Росії - генсек

Багато східноєвропейських країн, приміром Польща і Литва, які побоюються російської агресії після анексії українського Криму, вже збільшили свої оборонні витрати до 2% від свого ВВП, отримавши похвалу від Дональда Трампа. Президент США хоче, щоб Німеччина зробила те ж саме.

Відносини між Вашингтоном і Берліном значно погіршилися після того, як президентом США став Дональд Трамп. Союзники по НАТО не можуть домовитися щодо низки питань, включаючи Іран, торгові мита і будівництво газопроводу "Північний Потік-2" з Росії в Німеччину.

Сам Трамп у червні заявив, що він переведе 1000 американських військовослужбовців з Німеччини до Польщі - цей крок багато хто розцінив як стримування можливої російської агресії. Джорджетт Мосбахер, посол США в Польщі, теж розкритикувала небажання Німеччини збільшити фінансування НАТО. За її словами, в посольстві "вітають переведення американських військових із Німеччини до Польщі".

Зараз на військових базах у Німеччині несуть службу понад 33 тисяч американських солдатів і ще 17 тисяч цивільних співробітників.

Як відомо, президент США Дональд Трамп постійно вимагає, щоб інші країни-члени НАТО збільшили оборонні витрати до двох відсотків ВВП - як це припускають рішення, прийняті на саміті Альянсу в Уельсі в 2014 році.