REUTERS

Нещодавно стало відомо, що міністр енергетики США Рік Перрі залишить свою посаду в адміністрації Дональда Трампа до кінця року. Багато людей відреагували на ці новини в дусі: «О, точно, Рік Перрі, ми й забули про нього». Перрі зміг уникнути долі багатьох членів адміністрації, які втратили свої посади через ганебну корумпованість або через конфлікт з президентом.

Але це не означає, що міністр енергетики США не був зайнятий, — пише Washington Post. І, як свідчить викриття Associated Press, Перрі був дуже активний саме в Україні.

Це дуже складна історія за участі низки різних осіб включно з особистим адвокатом президента Руді Джуліані. Найбільш скандальна її частина в тому, що Перрі нібито вмовляв український уряд звільнити членів ради державної компанії «Нафтогаз» і призначити до її складу американців, які зробили великі пожертви Республіканській партії. Це був очевидний епізод просування інтересів крупних донорів республіканців, які за дивним збігом обставин виявилися ще й клієнтами Джуліані.

Відео дня

Читайте такожМіністр енергетики США визнав, що просив Трампа зателефонувати Зеленському

«Прочитайте це ще раз. А потім згадайте, що республіканська позиція зараз в тому, що на Україну тиснули, тому що президент Трамп і його адміністрація самовіддано борються з корупцією», - йдеться в статті.

Якщо дуже коротко, ось що саме сталося. У Джуліані є два клієнти: Лев Парнас й Ігор Фруман. Це підприємці зі сфери нерухомості з Флориди, які мають радянське походження. Вони партнери з нафтовим магнатом на ім’я Гаррі Сарджінт ІІІ. Трійця намагається отримати угоду на імпорт зрідженого газу в Україну. Вони вклали сотні тисяч доларів в республіканців. А поки Джуліані бігав навколо України, намагаючись запустити розслідування проти Джо Байдена і його сина, трійця підприємців намагалася добитися звільнення керівника «Нафтогазу», щоб поставити на його місце більш дружню до них заміну. А потім повинна була з’явитися вигідна угода на постачання газу в Україну.

AP писало, що Сарджінт говорив керівнику української компанії, що він «постійно зустрічається з Трампом в Мар-а-Лаго і що план продажу газу має повну підтримку президента». В цей же час, Парнас всім розповідав про те, що посла США в Україні Марі Йованович от-от звільнять, тому що вона не була досить дружньою до бізнес-інтересів. Через кілька місяців після того Трамп справді відкликав Йованович з Києва.

«Посла в Україні замінили. Я зіграв роль в цьому», - хвалився Джуліані.

Читайте такожІмпічмент Трампа: Йованович погодилася свідчити в Конгресі

І тут на сцену виходить Перрі зі своїм візитом в Україну. Друга зустріч в Києві під час цієї поїздки проходила з українськими чиновниками й людьми з енергетичного сектору. Там Перрі дав чітко зрозуміти, що адміністрація Трампа хоче, щоб вся наглядова рада «Нафтогазу» була змінена. Про це розповіло джерело, яке брало участь у зустрічі. Перрі передав президенту України Володимиру Зеленському список бажаних радників. Багато хто говорив про те, що американський міністр хотів, щоб американський бізнесмен українського походження Майкл Блейзер став членом нової наглядової ради. Також у списку був Роберт Бенш. Це ще один підприємець з Техасу, який часто працює в Україні.

Блейзер – великий донор Республіканської партії. Тож виходить, що ситуація наступна. Певні клієнти Джуліані хочуть змінити керівництво української державної енергетичної компанії, щоб їм було легше заробляти гроші. І міністр енергетики США намагається добитися звільнення наглядової ради цієї компанії, щоб наповнити її своїми людьми. Зрозуміло, все це просування власних фінансових інтересів.

Читайте такожWashington Post: Трамп не хотів зустрічатися із Зеленським до початку розслідування проти Байдена

Варто зауважити, що в Міністерстві енергетики США стверджують, що Перрі лише заохочував Україну стати більш привабливим середовищем для американського бізнесу. А це звичайна річ для американських чиновників. Але змушування іноземного уряду, залежного в даний момент від підтримки США, найняти на роботу своїх донорів – це щось зовсім інше. І коли Перрі покине свою посаду, він точно отримає багато місць в радах директорів десятка енергетичних компаній, вдячних за його послуги в часи роботи в уряді.

«Природний висновок з цієї історії полягає в тому, що адміністрація Трампа надзвичайно корумпована, хоч це й не така вже новина. Але ми також повинні подумати й про Україну з її урядом. Вони намагаються стримати Росію, ворожого і більш сильного сусіда. Водночас країна, на яку вони покладають надії в захисті, намагається підірвати їх. Ми надішлемо вам ракети, якщо ви проведете розслідування проти політичного опонента Трампа. Ми підтримаємо вас, якщо ви посадите кількох наших хлопців у раду газової компанії», - пише видання.

Іншими словами, Україна, яка тривалий час страждала від корупції, тепер намагається щось з цим вдіяти. А приходить американський уряд і робить вимоги, які зроблять її ще більш корумпованою, якщо вона буде допомагати Трампу і республіканцям. Це жорстока і трагічна іронія.