Дим над сирійським городом Рас-ель-Айн / REUTERS

Військова операція "Джерело миру" на північному сході Сирії не є вторгненням, а лише самообороною проти озброєних груп, зокрема, курдських, які Анкара вважає терористичними.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" заявив посол Туреччини в Україні Ягмур Гюльдере.

"Насправді – ні, вторгнення не було. Ми не окупували Сирію. Ми не вторглися до Сирії. Ми не знищуємо курдів. І ми не здійснюємо жодного "демографічного перепланування", - сказав Гюльдере.

Відео дня

Читайте такожРосія допомагає Сирії, і це нормально – Трамп

За його словами, операція Туреччини має протилежні завдання: встановити безпеку на іншому боці кордону, "у Сирії, де терористи створили, по суті, "напівдержави", до того ж, добре озброєні".

"2017 року ми провели у Сирії операцію "Щит Євфрата", у 2018-му – "Оливкова гілка". Тоді ми гарантували безпеку на площі 40 тис. км². Як наслідок, туди з Туреччини повернулися понад 340 тисяч біженців. Ще раз – 340 тисяч людей! Це в сотні разів більше, ніж прийняли деякі інші держави", - сказав він.

Гюльдере заявив, що за статутом ООН кожна держава має право на самооборону.

"Тим більше, що по той бік кордону, в Сирії, немає легітимної державної влади. Ще одна підстава для наших дії – так звана "Аданська угода" від 1997 року між Туреччиною та Сирією, яка, по суті, дозволяє нам протидіяти безпековим загрозам по той бік кордону, якщо Сирія нездатна це зробити", - сказав він.

Читайте такожBusiness Insider: Путін задарма отримав у Сирії все, про що мріяв

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала в Сирії операцію «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, яких Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що мета наступу - створити «безпечну зону», а його ціль - «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не зміг прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії. П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

Раніше повідомлялося, що країни-члени Євросоюзу призупинили експорт зброї до Туреччини через військовий наступ цієї країни на позиції курдів в Сирії.