Фото: Давид Френкель / Медиазона

Після того, як підліток підірвав себе у відділку спецслужб Росії в полярному регіоні країни торік, журналіст-фрілансер за сотні кілометрів на південь від того місця описала, здавалося б, "очевидний і банальний" висновок у своєму щотижневому коментарі на радіо. Її висновок говорив про те, що нещадні репресії, які влаштували спецслужби Росії, радикалізують російську молодь. Тепер журналіст Світлана Прокоп'єва постала перед загрозою провести сім років у в'язниці за "публічні заклики до тероризму".

Як пише New York Times, навіть Рада з прав людини, підконтрольна Кремлю, виступила проти цих звинувачень і наполягає, що Прокоп'єва нічого такого не зробила. Вона ледве спробувала пояснити сили, які штовхають людей до екстремальних вчинків, а не заохочувала таку поведінку.

Читайте такожForbes: Режим Путіна бореться за своє виживання

Відео дня

Однак, справа триває, додаючи поворот в дусі Франца Кафки до дедалі більш напористих дій апарату спецслужб Росії, які підтверджують твердження найбільш жорстких критиків Кремля. Останні говорять, що РФ робить дуже небезпечний поворот в момент в ході вірогідного останнього терміну Володимира Путіна на посаді президента.

Переслідування Прокоп'євої й інших нешкідливих критиків відбувається на тлі передчуття й невизначеності щодо майбутнього після Путіна, який тримав усю систему вкупі майже два десятиліття. Навіть питання про його запланований відхід від справ у 2024 році лишається темою для суперечок, адже він лишається більш популярним, ніж будь-який інших опонент попри падіння його рейтингу.

Непередбачуваність, посилена економічною стагнацією і здебільшого невеликими, але поширеними протестами, які спалахнули цього літа, змусили численні правоохоронні відомства Росії з усіх сил доводити свою готовність розібратися з потенційними загрозами. Вони не соромляться вдаватися до жорстокості, щоб зберегти своє майбутнє в країні, яку вважають фортецею в оточенні ворогів: як внутрішніх, так і зовнішніх.

Читайте такожRzeczpospolita: Росія і Туреччина хочуть показати, що вони знову стають імперіями

Після протестів, які були придушені грубою силою, правоохоронні органи РФ минулого тижня влаштували загальнонаціональні рейди проти ЗМІ, які критикують Кремль. Вони також вдерлися додому й в офіси всіх, хто хоч якось пов'язаний з опозиціонером Олексієм Навальним. Але, як зауважила Прокоп'єва, настільки жорстке придушення часто провокує ще більше люті й подальші заворушення.  Коли озброєні кийками чоловіки за підтримки поліції побили учасників невеликого протесту в Сибіру, який минулого місяця влаштували на підтримку шамана, це насильство дало поштовх найбільш масштабному виявленню невдоволення у віддаленому регіоні на кордоні з Монголією за багато років.

Розширення невиправданих репресій тепер охоплюють навіть старих дисидентів часів СРСР, у яких лишилося мало прихильників і засобів. Міністерство юстиції РФ, приміром, минулого тижня постановило перекрити фінансування для невеликої правозахисної організації, яку очолює 78-річний Лев Пономарьов. Грізні співробітники поліції потім схопили просто на вулиці лідера лікарської асоціації. Жінку, яка працює офтальмологом, а також її помічника-гінеколога, звинуватили у "непокорі" правоохоронним органам після протестів, які влаштували медпрацівники.

Читайте такожThe Guardian: Путін реабілітує Сталіна і СРСР, тому що не бачить майбутнього Росії

В понеділок Кремль оголосив про повний перегляд складу Ради з прав людини РФ. Цей орган і без того беззубий, але інколи висловлюється на підтримку жертв беззаконня російських служб безпеки включно з Прокоп'євою. Найбільш добросовісних членів ради виключили, замінивши їх лояльними до Кремля кадрами з державних ЗМІ.

"Їхня логіка така ж, як і в терористів: вони хочуть нагнати страху", - каже обраний член Псковської обласної ради й голова регіонального відділення партії "Яблуко" Лев Шлосберг.

"Кинувши одну людину за ґрати, вони можуть тероризувати мільйони інших", - пояснив він.

Головний редактор радіостанції в Пскові Максим Костіков, чия редакція минулого жовтня пустила в ефір коментар Прокоп'євої, сказав, що рішення про переслідування 40-річної журналістки не має жодного сенсу "з точки зору будь-якої логіки". За його словами, її коментар чули три-чотири сотні людей і ще кілька сотень прочитали його на сайті новинного порталу в Пскові. Але тепер завдяки кримінальному переслідуванню проти неї "весь світ знає, що Світлана написала".

Читайте такожThe Economist: Репресії в Росії вже не працюють так, як раніше

Але, на думку вигнаної з Ради захисту прав людини Катерини Шульман, чи було контрпродуктивним перетворити невідомого регіонального автора в "знаменитість" національних масштабів, залежить від того, як розуміти слово "продуктивність". За її словами, логіка, якою керується ФСБ, а також інші подібні відомства, які борються між собою за вплив і гроші, полягає не в тому, щоб тероризувати опонентів Кремля. Вона продиктована суто внутрішніми бюрократичними розрахунками.

"Кожен орган повинен показати власні результати. Їм байдуже на загальну картинку", - сказала Шульман, додавши, що у ФСБ тепер є "велика кримінальна справа, яку можна підшити до своїх звітів". 

Прокоп'єва під час інтерв'ю в Пскові сказала, що її багато разів допитували у Слідчому комітеті й випитували, чому вона написала свої коментарі. А також чи допомагав їй хтось або давав якісь інструкції. На її думку, за лаштунками справою проти неї керує ФСБ, яка загалом відповідає за боротьбу з тероризмом. На думку журналістки, мотив служби простий: помститися за її міркування про те, що російська система безпеки породжу злочини, які вона покликана не допускати.

"Вони хочуть захистити свою незворушну позицію в країні", - сказала Прокоп'єва, одягнена в чорну футболку з написом "Ми не замовкнемо". 

Спецслужби Росії почали стежити за нею з 2014 році, коли, будучи редактором газети "Псковская губерния", вона дозволила викрити іншу очевидну правду: що російські солдати воюють проти України й помирають на українському сході. Головна "прикраса" справи проти Прокоп'євої - це текст на 800 слів. В ньому вона порівнює підлітка з Архангельська, який підірвав себе і відібрав лише власне життя, з молодими росіянами з 19-го століття, які приєдналися до групи "Воля народу". Це була анархістська група, відповідальна за вбивство царя Олександра ІІ у 1881 році.

Читайте такожBusiness Insider: Путін задарма отримав у Сирії все, про що мріяв

"Жорстокість породжує жорстокість", - сказала журналістка в своєму коментарі на радіо, пов'язаного з "Эхо Москвы".

Лінгвісти, яких викликали слідчі для оцінки тексту Прокоп'євої, сказали, що її коментар містив "ознаки заклику до тероризму". Хоча експерти, найняті стороною захисту стверджують, що таких "ознак" в тексті немає. Думка Прокоп'євої про те, що спецслужби, покликані захистити Росію, насправді роблять внесок в її занепад, поцілила в самий нерв системи. І ця сильно театралізована система з нескінченними вихваляннями Путіна як захисника православ'я і статусу Росії як "великої держави" дедалі більше стає схожою на ту, яка панувала в часи царизму.

Привертання уваги до насильницької сторони російської історії, особливо до анархістської групи, яка вбила царя, - це надзвичайно чутлива річ в часи, коли Путін все частіше вказує пальцем на російське минуле, щоб підбурити патріотичну впевненість у майбутньому.