Дональд Трамп / REUTERS

Заявивши раніше про намір розглянути всі докази проти Дональда Трампа щодо його вимог до президента України, республіканець сенатор Ліндсі Грем зайняв нову позицію. Тепер він відмовляється читати стенограми свідчень від чиновників, які були свідками чи працювали над просуванням цих корупційних домовленостей.

Таке ховання голови в пісок жалюгідне, але зрозуміле. Для будь-кого, хто перегляне стенограми, опубліковані Комітетом Палати представників з питань розвідки цього тижня, все стало б зрозумілим. Навіть ті чиновники, яких Трамп призначив сам, вважали, що його поведінка з Україною була неналежною, дурною й шкідливою для важливих двосторонніх відносин. Про це пише Washington Post в редакційній статті.

Гордон Сондленд, який пожертвував мільйон доларів інавгураційному комітету Трампа, а потім став послом в Євросоюзі, підтвердив, що президент США через свого особистого адвоката Рудольфа Джуліані встановив для президента України Володимира Зеленського умови для організації зустрічі в Білому домі. Умови, за словами Сондленда, «ставали дедалі більш зловісними». Спочатку українська сторона повинна була пообіцяти розслідувати корупційні справи в цілому, потім конкретно проти газової компанії, на яку працював син Джо Байдена. А потім, з’явилися вимоги, щоб Зеленський оголосив про розслідування публічно.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Волкер говорив адвокату Трампа, що його історія про Байдена й Україну — брехня

Нарешті Сондленд визнав, що Трамп заблокував військову допомогу США, щоб натиснути на Зеленського, і повідомив про це одному з головних помічників українського президента.  Посол США в ЄС також висловив переконання, що було «неправильно» вимагати розслідування проти Байдена. І можливо це було навіть незаконно. Курт Волкер, республіканець, якого адміністрація Трампа призначила спеціальним представником в Україні, у своїх свідченнях сказав, що вимоги почати розслідування проти колишнього віце-президента США були безпідставними. А українські джерела, які говорили про його «злочини», не заслуговували на довіру.

«Пам’ятайте, ці два чоловіка – не бюрократи «глибокої держави» чи «неприхильники Трампа». Вони були людьми, які були призначені представляти президента й працювали над досягненням угод, яких він вимагав від українців», - пише видання.

Волкер і Сондленд були обурені тим, що Трамп передав обговорення щодо України в руки Джуліані, який поширював фальшиві теорії змови про Байдена і посла США в Україні Марі Йованович. Але за словами Сондленда, він й кар’єрні дипломати Держдепартаменту не могли нічого зробити з адвокатом президента.

Читайте такожWashington Post: Волкер радив Україні не допомагати Трампу

Держдепартамент взагалі був паралізований й «кастрований» через пасивність його очільника Майка Помпео, який, судячи з усіх свідчень, став втіленням боягузтва. За словами Сондленда, коли він заговорив з Держсекретарем про проблему Джуліані, той закотив очі й сказав: «Нам потрібно з цим розібратися». Але він нічого не зробив після цього. Він відкинув всі прохання свого старшого радника Майкла МакКінлі захистити посла в Києві. Помпео слухав телефонну розмову, під час якої Трамп підштовхував Зеленського до початку розслідування проти Байдена. Але на відміну від Волкера, він не виступив проти цих вимог. Немає доказів і того, що Держсекретар говорив з президентом США про заблоковану військову допомогу для української армії.

Історія, яка випливла з процедури імпічменту, яку запустили в Палаті представників, не про один-єдиний телефонний дзвінок, на якому Грем й інші республіканці зосередяться. Вона описує довготривалу і послідовну ескалацію кампанії, націленої змусити Україну допомогти Трампу знову перемогти на виборах. В процесі були звільнені американські дипломати, які зазвичай керували відносинами. Навіть чиновники, які намагалися робити цю брудну роботу, врешті визнали, що це було неправильно. Республіканці можуть дійти протилежного висновку, лише якщо підуть стопами Грема і не будуть нічого читати взагалі.