В українського президента не багато простору для маневру / фото УНІАН

Очікується надзвичайно нерівне змагання. З одного боку колишній агент КДБ і загартований майстер глобальних інтриг, а з іншого колишній комедійний актор без будь-якого досвіду у політиці, постраждалий від бурхливого зіткнення своєї країни з президентом Дональдом Трампом.

Президент Володимир Путін, який керує Росією майже 20 років, і президент України Володимир Зеленський, який обіймає свою посаду півроку з значно меншими військовими й економічними ресурсами, вперше зустрінуться заради пошуків завершення більш ніж п’ятирічної війни, - пише New York Times. До дисбалансу можна ще додати той факт, що в ролі «рефері» у Парижі буде «кульгава качка» Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон, який в останні місяці зайняв більш примирливу позицію до Росії.

Читайте такожForeign Policy: Росії не потрібні шматки України, їй потрібні розмінні монети

Відео дня

На додачу, Зеленському доводиться шукати завершення війни з російськими силами на Сході України без потужної противаги на боці своєї країни, яка донедавна ще була в розпорядженні Києва: це чітка підтримка США. На думку колишнього американського посла в Україні Джона Гербста, сьогоднішня зустріч, швидше за все, закінчиться патовою ситуацією, а не проривом для Путіна.

«Путін не збирається робити жодних поступок. Тож є вибір з двох варіантів: Зеленський вирішить зробити великі поступки або нічого не станеться», - пояснив дипломат, додавши, що друге більш вірогідне.

Під пильним тиском вимог стояти на своєму вдома у Зеленського обмежений простір для маневру, особливо зважаючи на те, що його попередні жести доброї волі у формі відведення українських військ від лінії фронту не зустрів аналогічних кроків з боку Росії чи його маріонеток в Донецьку й Луганську. Війна вбила більш ніж 13 тисяч людей. Зустріч в Парижі спробує відродити мирну угоду, яка була підписана в 2015 році в Мінську.

Обом лідерам є за що боротися. Путін відчайдушно хоче, щоб Захід скасував санкції, накладені на Росію в 2014 році після анексії Криму й розв’язанні сепаратистської війни на Донбасі. Зеленський здобув потужну перемогу на виборах в квітні, обіцяючи зупинити кровопролиття. Але він потенційно може втратити більше, ніж російський президент.

Читайте такожУ Зеленського окреслили першочергові кроки під час зустрічі "нормандської четвірки"

Замість того, щоб анексувати частини Донецької й Луганської областей, Росія дала чітко зрозуміти, що її мета – зберегти вплив на Україну й не дозволити їй інтегруватися з Заходом економічно, військово й політично. Уряд Путіна дав зрозуміти, що Київ може відновити принаймні номінальний суверенітет в регіоні й контроль над східним кордоном з Росією. Московська ціна за таке рішення вимагає, щоб Україна не вступала в Євросоюз і НАТО, а також змінила свою конституцію, надавши більше влади регіонам, зокрема тим, які будуть контролювати лояльні до Росії сили.

Така угода в очах українців – це капітуляція перед Путіним й зазіхання на незалежність їхньої країни. Однак, наразі не існує підходу, який би отримав підтримку більшості в Україні: ані поступки Росії, ані продовження війни, ані відмова від контролю над окупованими територіями. США ніколи не брали формальної участі у формуванні чи виконанні Мінських угод. Але в часи президента Барака Обами вони грали центральну роль у «промацуванні різних сторін», - вважає експерт Brookings Institution Аліна Полякова.

Але Трамп повністю зайнятий слуханнями у справі про імпічмент, які зосереджені на його справах з Україною. Зокрема, в центрі уваги затримка обіцяної військової допомоги й обіцяної зустрічі з Зеленським у Білому домі.

Читайте такожAtlantic Council: Для України результат Нормандської зустрічі буде так чи інакше злом

Трамп продемонстрував, що не хоче брати участь в процесі завершення війни. Зокрема, під час зустрічі в Нью-Йорку він сказав Зеленському: «Сподіваюся, що ви і президент Путін порозумієтеся й вирішите свою проблему». Багато членів адміністрації Трампа, які просували підтримку України у битві проти Росії, подали у відставку або були звільнені. Спеціальний представник Держдепартаменту в Україні Курт Волкер пішов у відставку у вересні.

«З останньої розмови в 2016 році Путін здобув значно більше важелів впливу завдяки відстороненості США й французькому розвороту до російського перезавантаження», - сказала Полякова. Саме тому, на її думку, найкращий сценарій для України на переговорах у Парижі – «це їхній провал».