Демократи хочуть допитати чиновників Білого дому через затримку допомоги для України / Flickr/John Brighenti

У неділю ключові демократи відновили свої вимоги зібрати свідчення свідків у справі про імпічмент президента Дональда Трампа, посилаючись на опубліковані електронні листи, в яких Білий дім просив чиновників мовчати про затримку військової допомоги для України. Це відбулося всього через 90 хвилин після телефонної розмови, під час якої американський лідер намагався схилити українського колегу до початку розслідування проти колишнього віце-президента Джо Байдена.

Електронні листи, які у п’ятницю адміністрація Трампа передала Центру громадської доброчесності, проливають світло на спроби американського президента змусити Україну допомагати йому на виборах 2020 року. Про це пише New York Times, нагадуючи, що саме ця поведінка лежить в основі рішення Палати представників підтримати імпічмент на підставі «злочинів і проступків на високому рівні».

Читайте такожПалата представників США проголосувала за імпічмент Трампу

Відео дня

На тлі того, як у Сенаті лідери демократів й республіканців сперечаються щодо формату слухань, сторона демократів вчепилася за електронні листи, щоб посилити тиск на сенатора Мітча МакКоннелла, який очолює республіканську більшість. МакКоннелл відкинув пропозицію допитати у Сенаті чотирьох чиновників Білого дому.

Один з цих чиновників – Майкл Даффі, який займається управлінням бюджету. Він наказав Пентагону мовчати про замороження допомоги для України через «чутливу природу запиту». Про це свідчить електронний лист за 25 червня. Через півтори години того ж дня Трамп попросив президента Володимира Зеленського «зробити там послугу» й почати розслідування проти Байдена й його сина Гантера.

«Що це за слухання без свідків й документів? Це фальшивка», - сказав демократ Чак Шумер.

Увечері в суботу в заяві прес-секретар Служби з питань бюджету Рейчел Семмел назвала «безрозсудною» прив’язку грошей до телефонного дзвінка. При цьому вона вказала на зустріч у липні, яке відбулося раніше розмови президентів України й США, на якій було оголошено про затримку допомоги.

Читайте такожWashington Post: Білий дім виправдав блокування допомоги для України «заднім числом»

Видання пише, що конгресмени проведуть найближчі два тижні в своїх округах через сезон свят. МакКоннелл і Шумер не можуть дійти згоди. І через це все процедура опинилася в лімбі. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що не буде передавати в Сенат статті про імпічмент, які необхідно розглянути у вищій палаті Конгресу, поки не отримає від МакКоннелла гарантій проведення чесної процедури.

Трамп проводить свята на своєму курорті в Флориді. Він нічого не писав у Twitter аж до неділі, коли звинуватив демократів якраз в тому, в чому вони звинувачують його: у проханні іноземного уряду втрутитися у вибори.

«Демократи й нечесна Гілларі заплатили за фальшиве досьє з неправдивою інформацією, отриманою з іноземних джерел, просунули це в корумповані ЗМІ. Й тепер їх спіймали. Вони шпигували за моєю кампанією, потім намагалися приховати це. Точно як у Вотергейті, але гірше!», - написав він.

Читайте такожWashington Post: Путін міг вплинути на погляди Трампа на Україну

Минулого тижня в листі до МакКоннелла Шумер запропонував почати розгляд імпічменту в Сенаті 7 січня. Таким чином, кожна сторона отримає визначену кількість часу для представлення справи. При цьому Шумер запропонував допитати чотирьох чиновників Білого дому, які раніше не давали свідчень у справі. Окрім Даффі йдеться також про допит чинного голови адміністрації Міка Малвені, його радника Роберта Блера й колишнього радника президента США з національної безпеки Джона Болтона.

МакКоннел, який тісно координує стратегію у справі про імпічмент з Білим домом, відкинув ці пропозиції. Але сам Трамп заявив, що він відкритий до виклику свідків. Хоча він розраховує, що лояльний Сенат проведе швидкий розгляд і виправдає його.