Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький / REUTERS

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що президент РФ Владімір Путін неодноразово брехав про Польщу і завжди робив це свідомо.

Читайте такожРосіяни просять Путіна не вітати їх з Новим роком (фото)

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться у заяві Моравецького, розміщеній на сайті Ради міністрів Польщі. Так прем’єр відповів на нещодавні висловлювання Путіна про витоки Другої світової війни.

Відео дня

"Президент Путін неодноразово намагався оббрехати Польщу. Він завжди робив це свідомо. Зазвичай так відбувається, коли влада в Москві відчуває міжнародний тиск, пов'язаний з її діями. Тиск зовсім не на історичній, а на сучасній геополітичній арені" - зазначив Моравецький.

Прем’єр Польщі нагадав, що останнім часом Москва зазнала низки серйозних поразок.

Зокрема, "провалом закінчилася спроба повністю підпорядкувати собі Білорусь, Європейський союз в черговий раз продовжив санкції за незаконну анексію Криму, а переговори в нормандському форматі не тільки не призвели до скасування санкцій, але і пройшли на тлі чергового загострення – на цей раз з американської сторони – яке значно ускладнить реалізацію проекту "Північний потік-2".

Моравецький нагадав і про відсторонення російських спортсменів від участі в змаганнях на чотири роки за застосування допінгу.

"Слова президента Путіна я сприймаю як спробу приховати існуючі проблеми. Російський лідер прекрасно знає, що його звинувачення не мають нічого спільного з дійсністю" - заявив прем’єр.

"Російський народ – найбільш постраждалий від Сталіна, одного з найжорстокіших диктаторів у світовій історії – заслуговує правди.  Щиро вірю в те, що російський народ – це вільні люди, і що вони відкидають сталінізм, навіть якщо президент Путін намагається його реабілітувати" - наголосив він.

19 грудня президент Росії Володимир Путін спробував виправдати введення радянських військ до Польщі в 1939 році тим, що польский уряд нібито не контролював свою армію. Він також звинуватив в антисемітизмі посла Польщі в нацистській Німеччині Юзефа Липського.