Масштабні лісові пожежі, які тривають в Австралії з жовтня, знищили вже близько 6 мільйонів гектарів лісових площ. Вогнем також знищено близько 1000 будинків. Ситуацію ускладнюють тривала рекордна спека з температурою вище 40 градусів за Цельсієм і пориви вітру.

На даний момент офіційна кількість жертв пожеж досягла 25 осіб.

Зараз на території штату Новий Південний Уельс зафіксовано 136 лісових пожеж. З вогнем борються понад 2500 пожежних і 90 пожежних літаків.

В штаті Новий Південний Уельс пожежі зараз вже наближаються до Сіднею.

"Жителі, ймовірно, втратять свої будинки, і буде успіхом, якщо не буде втрачене жодне життя. Є ймовірність, що пожежа посилиться, перетне дамбу і переміститься в західне передмістя Сіднея", — розповів заступник комісара з питань пожежної служби в Новому Південному Уельсі Роб Роджерс.

Величезні масштаби пожеж в Австралії

Майже 6 мільйонів гектарів лісів знищено - австралійські пожежі вже назвали наочним прикладом глобальних кліматичних змін. Континент в ці вихідні пережив критичний момент. При температурі майже +48 за Цельсієм - вогонь поширювався з небувалою швидкістю. Дим від австралійських пожеж дістався до Нової Зеландії і навіть жовтим попелом осів на сусідніх льодовиках.

Полум'я поширюється подекуди навіть швидше, ніж бігають люди. А висота вогненних мов досягає 70 метрів – це вище, ніж будинок відомої сіднейської опери.

Екологи кажуть, австралійські пожежі вже почали самостійно формувати погоду в регіоні і перетворювати дим в потужні купчасто-дощові хмари з грозами. А це означає, блискавок буде більше, а разом з ними через спекотну погоду буде ще більше загорянь.

Те, що лісові пожежі, які можуть мати такі масштаби, ще чотири місяці тому, коли все тільки починалося, не вірив ніхто. Зараз з півтори сотні загорянь під контролем лише половина.

Загиблі через пожежі тварини

За підрахунками екологів з Сіднейського університету, з вересня загинули 480 млн ссавців, птахів і рептилій. Крім того, загинули близько 8 тисяч коал і сотні тисяч інших тварин.

«Дослідження показує, що на випалених територіях тваринам не вистачає їжі і укриттів, щоб ховатися від хижаків — лисиць і диких кішок. Це призводить до різкого скорочення популяцій», — розповів професор-еколог Кріс Дікман.

Повідомляється, що в числі тварин, популяції яких скоротилися внаслідок пожеж у південно-східній Австралії, — кенгуру і коали. Останні особливо постраждали — за оцінками дослідників, їх у регіоні стало менше приблизно на третину.

Читайте такожУряд Австралії виділить близько $1,4 мільярдів на відновлення після пожеж

Реакція влади та громадськості на пожежі в Австралії

Головний австралійський чиновник Скотт Моррісон – відомий скептик щодо всіх апокаліптичних прогнозів, в глобальне потепління не вірить. А тому, коли горіла ціла провінція, поїхав у відпустку. Тепер намагається все виправити, а заодно впоратися зі шквалом критики на свою адресу. Скотт Моррісон заявив, що в найближчі два роки країна виділить додатково $1,39 млрд, щоб покрити витрати, викликані лісовими пожежами. За його словами, уряд готовий витратити будь-яку суму на відновлення ферм, муніципальний установ і доріг. При цьому Моррісон підкреслив, що пожежі, ймовірно, будуть тривати ще тижні або навіть місяці.

Голлівудська зірка Ніколь Кідман і співачка Пінк вже пообіцяли пожертвувати 500 тисяч доларів на боротьбу зі стихією. А сім'я відомого журналіста, "мисливця на крокодилів" Стівена Ірвіна взялася за лікування майже 90 тисяч постраждалих у пожежі тварин.

Актор Рассел Кроу отримав премію «Золотий глобус» за роль в серіалі «найгучніший голос», однак не приїхав отримувати через пожежі.

Актор вирішив залишитися в Австралії зі своєю сім'єю. За словами організаторів, Кроу залишився вдома, щоб "захистити сім'ю від пожеж, що охопили країну".

Його послання зачитали на церемонії. У тексті актор згадав, що стихія є результатом діяльності людини.