В Северодвінську знову проблеми з радіацією / Ілюстрація - torange.biz

В Северодвінську Архангельської області, де влітку під час вибуху на військовому полігоні стався витік радіоактивних матеріалів, знову зафіксували стрибок рівня радіації. Містом почали поширюватися панічні чутки.

Читайте такожРозвідка США назвала реальну причину смертоносного вибуху під Архангельськом

Про це повідомляє місцевий сайт 29.ru. Джерела журналістів розповіли, що всьому виною збій у роботі датчика автоматичної системи контролю середовища.

Відео дня

Як розповіли виданню в одному з дитячих садків міста, офіційно їм про стрибок радіації не повідомляли. Але прислали лист, що все добре.

«Офіційно інформації не надходило, чисто ходили чутки, батьки і педагоги спілкувалися між собою. Управління освіти надіслало повідомлення, що паніка хибна, все нормально», - зазначили в установі.

В адміністрації Северодвінська все ж розповіли, що зафіксували невеликий стрибок радіації.

«Стрибок невеликий був, але він був у межах норми. На місце виїжджав співробітник цивільного захисту Северодвінська та центру гігієни і епідеміології. Робили заміри, за результатами замірів інформація буде в 12 годин», — розповіла начальник відділу зв'язків зі ЗМІ адміністрації Северодвінська Ксенія Юдіна.

Надалі в адміністрації повідомили, що в місті спрацював лише один датчик з восьми, і підвищення радіаційного фону було в межах норми – до 0,49 мікрозіверта на годину. Датчик вивели з дії на період перевірки.

Як повідомлялося, 8 серпня минулого року в Архангельській області РФ на території військової частини стався вибух і пожежа. За даними Міноборони РФ, в результаті інциденту загинули двоє фахівців, ще шестеро отримали поранення. П'ятеро загиблих були співробітниками "Росатому".

У відомстві тоді підкреслили, що жодних шкідливих викидів в атмосферу не зафіксовано і радіаційний фон поблизу місця вибуху і пожежі, в нормі. Однак, датчики автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки зафіксували підвищення радіаційного фону в російському місті Северодвінск (Архангельська область). Також, район затоки Білого моря після інциденту на місяць закрили для вільного плавання.