Ілюстрація / REUTERS

Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен готовий розглянути варіант призову жінок до війська.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на телерадіокомпанію Yle.

"Слід розглянути питання (призову жінок). В ході призову можна було б розповісти про можливості, які служба в армії пропонує. Заодно можна було б перевірити, чи все в порядку у молодих людей, і за необхідності порадити, куди можна звернутися за допомогою", - сказав міністр.

Відео дня

Повідомляється, що парламентська робоча група за участю всіх партій незабаром розпочне підготовку реформи оборонних сил. Кайкконен сподівається, що робоча група обговорить питання про ведення призову для жінок.

Пропозицію підтримує також Союз резервістів. Другий голова Союзу Терхі Хакола зазначає, що у Фінляндії багато жінок, які могли б стати відмінними солдатами. Однак вони не обов'язково повинні зосереджуватися на тих самих сферах, що й чоловіки.

"У багатьох жінок є знання в галузі кібербезпеки", - зазначив він.

У разі необхідності Фінляндія може активізувати 280 тисяч військовослужбовців, з яких понад 56% - резервісти.

Зазначимо, у Фінляндії військову службу щорічно проходить 20 тисяч осіб, серед них близько тисячі жінок.

Читайте такожЗ армії Південної Кореї звільнили першу в історії країни сержантку-трансгендера (відео)

Водночас Верховний суд Індії ухвалив рішення, що жінки-офіцери можуть допускатися до посад командувачів і робити в армії кар'єру нарівні із чоловіками.

Як повідомляє РБК-Україна, посилаючись на телеканал NDTV, не виключено, що тепер індіанки зможуть командувати підрозділами і в ході бойових операцій, чого раніше не було, зазначає телеканал.

"Настав час, щоб жінки-офіцери не були підпорядковані колегам-чоловікам. Фізіологічні особливості жінок не мають відношення до їх прав". - зазначили судді, вказавши, що конституція країни гарантує рівні права всіх громадян.

У ЗС Індії є жінки-офіцери на флоті та в авіації, а також в медичних батальйонах. Індіанки стали допускатися до служби на офіцерських посадах з початку 1990-х років. Але в сухопутних силах їм досі не можна служити в піхоті, бронетанкових частинах, артилерії, мотопіхоті або спецпідрозділах (тільки на допоміжних посадах). Жінки не беруть участь в бойових операціях.

Нагадаємо, в Україні набрав чинності закон про рівні права і можливості чоловіків і жінок при проходженні служби в армії та інших військових формуваннях.