Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ Ізраїлю сподіваються, що польська влада внесе зміни до закону про Інститут національної пам'яті.

Про це йдеться у повідомленні МЗС Держави Ізраїль у Twitter.

Зокрема, влада Ізраїлю продовжує підтримувати зв'язок з польською владою та "висловила свої застереження стосовно нового польського закону".

Відео дня

У зв'язку з цим в Ізраїлі взяли до уваги, що президент Польщі Анджей Дуда має намір передати закон на розгляд Конституційного суду для "роз'яснень та внесення поправок".

Читайте такожЖурналісти дізнались, кому вигідно розпалювати міжнародну ворожнечу між Україною та західними сусідами (відео)

"Ми сподіваємося, що в межах відведеного часу, поки обговорення в суді не будуть завершені, нам вдасться узгодити зміни та виправлення", - наголосили в МЗС Ізраїлю.

Також сказано, що Ізраїль і Польща несуть спільну відповідальність за проведення досліджень і збереження історії про Голокост.

Як повідомляв УНІАН, польські Сейм та Сенат ухвалили закон про Інститут національної пам'яті, яким, зокрема встановлено заборону на пропаганду в країні ідеології українських націоналістів та передбачено покарання за "злочини українських націоналістів". Також законом вводиться кримінальна відповідальність за твердження про пособництво поляків нацистам у роки Другої світової війни.

У Держдепартаменті США закликали Польщу переглянути закон, оскільки вважають, що закон може вплинути на польські стратегічні інтереси і відносини, зокрема, й зі Сполученими Штатами та Ізраїлем.

Ізраїль виступив категорично проти польського закону про Інститут національної пам'яті. В Ізраїлі вважають, що жоден закон не змінить історичних фактів.

В МЗС Польщі наголосили, що головна мета закону - «боротьба з усіма формами заперечення і спотворення правди про Голокост, а також применшенням відповідальності справжніх виконавців злочину».

Сьогодні, 6 лютого, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вирішив підписати закон про Інститут національної пам'яті.

"Я вирішив підписати закон про Інститут національної пам'яті і передам його в Конституційний суд відповідно до процедури", - сказав Дуда.