Польська влада вважає найважливішими своїми закордонними партнерами Німеччину та Сполучені Штати Америки.

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це заявив у четвер міністр закордонних справ РП Радослав Сікорський, презентуючи у Сеймі засади польської зовнішньої політики на 2012-2016 роки.

Він зазначив, що польська влада готова підтримувати німецькі ініціативи, спрямовані на зміцнення об’єднуючого 27 держав Євросоюзу.

Відео дня

«Ми хочемо разом діяти задля сильного Євросоюзу. Так як я декларував німецьким друзям під час промови у Берліні: якщо включите нас у процес ухвалення рішень, можете розраховувати на підтримку Польщі», - сказав польський міністр.

Він зауважив, що Німеччина відіграє ключову роль з «25% пакетом ЄС», але не домінуючу, й потребує для реалізації своїх ідей підтримки інших учасників європейського об’єднання.

«Ми раді, що американські фірми досліджують польські запаси сланцевого газу. Хлібом та сіллю зустрінемо на наших землях перше стаціонарне відділення американських військ», - сказав міністр, назвавши США найважливішим позаєвропейським партером поляків.

Він відзначив, що Польща готова реалізувати польсько-американський договір створення європейської системи протиракетної оборони (ПРО).

Р.Сікорський також назвав важливою співпрацю поляків з Францією, Швецією, Іспанією та Італією, висловивши жаль, що Великобританія не є такою активною в ЄС, якби хотілося.

За його словами, польська влада планує також зміцнювати співпрацю в рамках Вишеградської групи та з іншими державами Східної Європи, які входить та не входять до ЄС.

***

Міністр назвав Україну найважливішим "не атлантичним стратегічним партнером" поляків, запевнивши в готовності польської влади надалі підтримувати європейську інтеграцію українців.

“Україна залишається нашим найважливішим не атлантичним стратегічним партнером. Ми незмінно готові підтримувати її, якщо вона однозначно вибере європейське майбутнє”, - сказав міністр.

Р.Сікорський закликав українську владу створити такі політичні умови в Україні, які дозволять підписати та ввести в дію договір про асоціацію з Європейським Союзом, парафування якого заплановане на завтра. Серед них він назвав "стандарти ставлення до опозиції та якість виборчих і судових процесів".

Міністр зазначив, що європейська інтеграція України залежатиме в першу чергу від самих українців. Він також сподівається на еволюційні зміни у східних державах-сусідах Європейського Союзу, зауважуючи, що нинішня ситуація не є найгіршою.

«На Сході є значно гірше, ніж би хотілося, і значно краще, ніж бувало і ніж могло би бути. Мусимо розраховувати на еволюційні зміни», - сказав польський міністр.

Він відзначив, що Євросоюз та Польща будуть пропонувати державам-східним сусідам «заохочення в обмін на реальні трансформаційні починання» в рамках правила: «більше за більше».