Про це йдеться в ухваленій 20 червня заяві, текст якої має УНІАН.

"Ми не забуваємо, що в історії польсько-українських відносин XX століття були також події, які не приносять Польщі похвали: несправедлива політика стосовно національних меншостей II Речі Посполитої та випадки польських акцій у відповідь у 1943-1945 роках", - зазначено у документі.

Сенатори зазначили, що поляки виступають за поєднання та дружбу з українцями, наголосивши, що вона можлива лише на підставі "правдивої оцінки та спільного засудження злочину".

Відео дня

"Сенат Польщі відає найвищу шану усім українцям, які не піддалися атмосфері терору, що панувала на той момент, та з ризиком для власного життя допомагали своїм польським сусідам", - відзначено у заяві.

Сенатори також подякували українцям, котрі останніми роками допомагали облаштувати місця, де загинули поляки, та зробили можливим гідне поховання жертв.

В ухваленому документі число польських жертв Волинської трагедії оцінюється в 100 тисяч чоловік.

Згідно з заявою, вбивства поляків на території нинішньої Волинської області України розпочалися в лютому 1943 року та тривали до 1945 року, а кульмінація цих подій мала місце у липні 70 років тому.

"Організований та масовий характер тих злочинів, а також жорстокість, якою вони супроводжувалися, надають акції характер етнічної чистки, яка має ознаки геноциду", - відзначено у документі.

У заяві також відзначено роль польського інтелектуала Єжи Гєдройця та екс-президента Польщі Леха Качинського задля польсько-українського примирення.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня Сенат Польщі 55 голосами ухвалив заяву з приводу 70-ї річниці Волинської трагедії. Проти проголосували 20 сенаторів, а ще 10 утрималися із усіх 100 членів вищої палати польського парламенту.

На цьому тижні екс-президент України Леонід Кравчук, котрий очолює громадський комітет "Примирення між народами", закликав польських політиків відмовитись від називання Волинської трагедії "геноцидом" поляків, а ОУН-УПА - "злочинними організаціями".

Окрему заяву з приводу цієї трагедії планує прийняти Сейм Польщі.