Россия не хочет

Про це заявив кореспондентам The Financial Times високопоставлений російський чиновник.

"Якщо Україна розколеться, це призведе до війни, - сказав співрозмовник видання. - Спочатку вони позбудуться Криму, [тому що] ми ввійдемо і захистимо [його], так само, як ми зробили в Грузії".

У 2008 році російські війська вторглися в Грузію після того, як грузинська армія несподівано атакувала сепаратистську республіку Південна Осетія, нагадує FT. Згодом Росія визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії. У Кремлі конфлікт з Грузією вважають найсерйознішим протистоянням Росії і Заходу з часів холодної війни.

Відео дня

Небезпека повторення подібного сценарію виникла через заворушення в Україні, що загострили в Криму міжетнічні тертя: 60% населення півострова складають етнічні росіяни, решта 40% припадають на частку українців і кримських татар.

Читайте такожМеджліс обурений словами спікера Криму про можливе відділення регіону від України

Спікер Кримського парламенту Володимир Константинов заявив 20 лютого, що не виключає відокремлення Криму від України. "Можливо. Якщо країна розвалиться. Все до цього і йде", - заявив він в ході візиту в Москву. Константинов прибув у Росію, щоб обговорити події в Україні з російськими парламентаріями. На зустрічі був присутній спікер Держдуми Сергій Наришкін, йдеться в статті.

У приватних розмовах багато російських чиновників стверджують, що Україна входить до сфери впливу Росії. "Ми не дозволимо Європі і США забрати у нас Україну. Колишні радянські республіки - єдина родина, - заявило джерело видання у дипломатичних колах. - Вони думають, що Росія все так само слабка, як на початку 1990-х, але це не так".

Читайте такожКоломойський про зїзд в Харкові: сепаратизм не пройде

Висловлювання кримського чиновника були негативно сприйняті в Україні. "Лідер меджлісу кримських татар назвав коментарі Константинова "зрадницькими", підвищуючи ймовірність етнічного конфлікту в разі відокремлення Криму", - повідомляється в статті.