REUTERS

Європейський парламент проголосує за президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера 15 липня, а 16 липня лідери ЄС на позачерговому саміті обговорять можливих кандидатів на посади Верховного представника ЄС та президента ЄС.

Чи буде на порядку денному саміту українське питання – поки що не відомо.

„16 липня лідери ЄС знов зберуться, щоб обговорити кандидатури на ці дві конкретні позиції”, - йдеться в анотації щодо майбутнього саміту ЄС.

Відео дня

Читайте такожЄвропарламент обиратиме нового президента Єврокомісії 16 липня

Станом на сьогодні остаточний порядок денний ще не відомий, лист-запрошення президента Ради ЄС Хермана Ван Ромпея також ще немає.

Як повідомили власному кореспонденту агентства УНІАН в Раді ЄС, очікується, що лист може бути розісланий на початку наступного тижня. Щодо включення в порядок денний саміту українського питання, то підтвердження цьому також ще немає.

Станом на сьогодні посаду Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики посідає Кетрін Ештон, президента ЄС – Ван Ромпей.

Згідно з процедурою, президент Ради ЄС обирається Радою ЄС більшістю голосів на період два з половиною року з можливістю переобрання на другий термін. Термін мандату Ромпея спливає 1 грудня цього року. Саме йому доручено провести консультації серед лідерів ЄС та визначити найкращого кандидата, який займе його офіс.

Читайте такожМартін Шульц очолив групу соціалістів Європарламенту

Аналогічно голосується кандидатура Верховного представника, хоча при цьому ще необхідна згода президента Європейської комісії. На цю посаду обирають на п’ять років. Мандат Ештон спливає 31 жовтня, одночасно з мандатом всієї Європейської комісії.

Як відомо, Юнкер вже заручився підтримкою сталої більшості Європарламенту, і без сумніву його кандидатура буде підтримана ЄП.