Чоловік, якого називають джерелом скандальних даних про Гантера Байдена з Burisma, сам плутається у власних розповідях / Flickr/Ben Stanfield

Видання New York Post опублікувало історію про те, що Гантер Байден нібито заніс на ремонт ноутбук в крамниці комп'ютерів в Делавері. І потім на цьому пристрої були знайдені компрометуючі листи й фото.

Власник комп'ютерної крамниці, який передав ноутбук Байдена ФБР і особистому адвокату президента США Руді Джуліані - це 44-річний виборець Трампа. Як пише таблоїд Daily Mail, його ім'я - Джон Пол МакАйзек. Він підтвердив, що передав комп'ютер ФБР наприкінці минулого року. В інтерв'ю для Daily Beast він назвав себе "лише чоловіком, який отримав дещо, чого не хотів бачити в своєму магазині", коли зрозумів, що в його руках опинилися фото й електронні листи сина кандидата в президенти США від Демократичної партії.

Читайте такожНовий виток скандалу з "Burisma": Трамп назвав Байдена і його сина "грабіжниками і шахраями"Байден-молодший лишив три пошкоджені ноутбуки Apple у магазині МакАйзека в Вілінгтоні, штат Делавер. Це сталося в квітні 2019 року. Але син колишнього віце-президента не забрав техніку й не заплатив 85 доларів за відновлення даних з жорстких дисків.

Відео дня

Сьогодні ж ця інформація була опублікована New York Post. Видання отримало її від Руді Джуліані. Електронні листи нібито доводять, що Гантер Байден познайомив впливового батька зі своїм бізнес-партнером з України. Але у виборчому штабі Байдена швидко заперечили це, наголошуючи, що у графіку зустрічей колишнього віце-президента США немає свідчень про таке знайомство в 2015 році. Адже електронні листи говорять, що скандальні події відбулися саме тоді.

Але сам МакАйзек створив нові сумніви в тому, як вміст ноутбука опинився в руках ФБР і Джуліані. На записі свого довгого інтерв'ю для Daily Beast він ухилявся від відповіді на питання про те, як зв'язався з ФБР восени 2019 року. Спочатку він сказав, що сам звернувся до ФБР, а потім сказав: "Вони зв'язалися зі мною". Коли журналісти попросили його сказати чіткіше, МакАйзек сказав: "Ніяких коментарів". Він говорив, що звертався за порадою до друга, який "краще розбирається в шпигунах і ЗМІ".

"Я був наляканий. Я звернувся до певних людей, яким довіряв і які вірогідно могли мене зв'язати з ФБР. А потім до мене прийшли", - розповів МакАйзек.

Він додав, що "люди", про яких він згадав, не пов'язані з політикою. Але при цьому він відмовився пояснювати, як познайомився з ними. Перш ніж працівники ФБР прийшли до нього, МакАйзек вирішив скопіювати дані "для самозахисту". При цьому він не знає, чи були інші копії.

Читайте такожForeign Affairs: Скандали навколо України і США стали доказом появи нового виду корупціїТакож він кілька разів відмовлявся пояснювати, як зв'язався з Джуліані. Саме його особистий адвокат Роберт Костелло розповів, що отримав дані з ноутбука від МакАйзека.

"Мені неприємно зараз щось роз'яснювати", - сказав він.

Але самотній МакАйзек, який колись був одним з головних "геніїв" у Apple Store неподалік, розповів, як отримав скандальний ноутбук. За його словами, він страждає від якихось "медичних проблем", які завадили йому впізнати Гантера Байдена, коли той прийшов у магазин у квітні 2019 року. Але коли клієнт назвав своє ім'я, "воно здалося знайомим".

"Я перевірив його в системі. Ім'я - Гантер. Прізвище? Настала довга пауза... Байден. О, я бачив кількох відомих людей, які заходили до нас і кого я не впізнав. Сабріна Ле Боуф, старша сестра з "Косбі-шоу", інколи заходить", - сказав МакАйзек, додавши, що на MacBook Pro також була наклейка "Фонду Бо Байдена".

Його слова дещо відрізняються від статті New York Post, в якій було сказано, що джерело інформації не змогло "чітко ідентифікувати" Гантера Байдена.

Ноутбук був залитий водою. Тому МакАйзек вилучив дані й фото з нього й зберіг на іншому жорсткому диску. За словами чоловіка, в процесі він бачив вміст даних.

"Я був відповідальним за те, щоб перетягати вміст на новий жорсткий диск. Це була особиста інформація", - сказав МакАйзек.

Але коли його запитали, як він дізнався, що електронні листи стосувалися роботи Гантера Байдена в українській компанії Burisma, він відповів: "Жодних коментарів". МакАйзек сказав, що намагався кілька разів зв'язатися з Байденом-молодшим, але безуспішно. А влітку він почав переживати, що жорсткий диск з таємницями сина колишнього віце-президента США лежить в його магазині.

Читайте такожПротивника потрібно поважати: штаб Байдена вирішив прибрати негативну рекламу про Трампа"Всередині літа я почав хвилюватися, тому що всі бачили газети й новини в інтернеті. І я подумав, що ім'я мені знайоме", - сказав чоловік, нагадуючи, що зв'язки Гантера Байдена в Україні часто фігурували в сазі навколо імпічменту Дональда Трампа.

Після цього, за словами власника магазину, він звернувся до друга, якому довіряв, за порадою. Але що це за друг, досі лишається загадкою. МакАйзек ухиляється від відповіді на питання про те, як він зв'язався з ФБР. Але він розповів, що двоє агентів бюро з відділення в Балтиморі прийшли забрати ноутбук 9 грудня. Вони принесли з собою повістку для вилучення техніки. Хоча на документі вказана дата 19 грудня. Наступного дня агенти зателефонували йому й попросили допомогти запустити комп'ютер. Тож він розповів, який з кабелів живлення потрібен.

МакАйзек сказав, що наступного разу агенти ФБР зв'язувалися з ним на Новий рік.

"Один з агентів зателефонував мені через три тижні", - сказав чоловік, додавши, що співробітник ФБР порадив йому не говорити ні з ким, хто буде питати про ноутбук. На питання, про кого йдеться, МакАйзекс сказав: "Байден, будь-хто, хто представляє Хантера". За його словами, він передав ноутбук Джуліані, тому що боявся, що його вб'ють.

"Ви справді думаєте, Джо Байден міг поставити ваше життя під загрозу?" - запитали власника крамниці.

"Люди, які працюють на нього, звісно", - відповів він.

Він вказав на вбивство Сета Річа - працівника Демократичної партії. Справа про його смерть у Вашингтоні в 2016 році лишається не розкритою. Натомість вона опинилася в центрі розвінчаних теорій змови про те, що Річ нібито зіграв роль у витоку електронних листів Гілларі Клінтон. І нібито за це його вбили.

Читайте такожWashington Post: Зеленський знову в пастці політичних конфліктів в СШАСім'я Річа скаржиться на біль, спричинений цими вигадками, і судиться з людьми й організаціями включно з Fox News за поширення брехні про покійного. Але МакАйзек, відповідаючи на питання журналістів, сказав: "Краще це, ніж щоб мене застрелили під час ранкової пробіжки".

"Епштайн не повісився, його застрелили під час пробіжки. Я думаю, що це не уряд як вся структура. Але думаю, в цій країні є люди з політичними мотивами, які роблять страшні речі. Я не хочу, щоб це відбилося на мені", - сказав чоловік, коли його запитали, хто міг би його вбити.

МакАйзек запевнив, що він "не цікавиться політикою". Хоча його соціальні мережі свідчать, що він голосував за Дональда Трампа в 2016 році. Проголосувавши, він написав: "Отож я вирішив написати у Facebook вперше за довгий час. Вочевидь, я засранець, дурень, расист, сексист і м**ак, який ненавидить свою країну. І це лише друзі так сказали. Ну ж бо, народе, ми ж "сильніші разом"... Що, ще зарано?".

Коли МакАйзека запитали, чи не боїться він можливої перемоги Джо Байдена на виборах, він відповів: "Ні, якщо він не планує помсту".

Вас також можуть зацікавити новини: