Американська розвідка взялася за з'ясування Походження коронавірусу \ Фото REUTERS

США оприлюднять результати свого розслідування про походження коронавірусу, яке проводиться провідними американськими спецслужбами.

Про це заявив президент країни Джо Байден у бесіді з журналістами. Зокрема, Байден сказав, що висновки звіту спецслужб, який повинен бути готовий через 90 днів, стануть надбанням громадськості.

Президент доручив провести нове розслідування на тлі нових припущень про те, що спалах COVID-19 міг бути викликаний витоком штучно виведеного вірусу з китайської лабораторії. Таким чином, американським спецслужбам належить з'ясувати, яким саме чином стався спалах: чи шляхом передачі вірусу від тварин людині, чи в результаті лабораторного витоку.

Відео дня

У новій заяві Управління директора Національної розвідки США (ODNI) говориться, що американська розвідспільнота намагається знайти відповідь на питання про походження нового коронавірусу.

"Американське розвідувальне співтовариство не знає точно, де, коли і яким чином відбулася первісна передача вірусу, проте зараз опрацьовуються два найбільш ймовірних сценарії: виникнення вірусу природним шляхом в результаті контакту людини з інфікованими тваринами або аварія в лабораторії", - заявила прес-секретар ODNI Аманда Шоч.

"Більшість членів розвідспільноти вважає, що на даний момент у нас недостатньо інформації, щоб оцінити, який з цих двох варіантів більш імовірний", - додала вона.

Читайте такожБайден покаравши спецслужбам зайнятися розслідуванням походження коронавірусуЗгідно із заявою, два з трьох провідних розвідувальних агентств більше схиляються до одного зі сценаріїв, при цьому не уточнюючи, про який саме варіант йдеться, і всі три агентства оцінюють свою впевненість як "низьку або помірно низьку", передає Голос Америки.

Тим часом, як стало відомо виданню The New York Times від високопоставлених чиновників американської адміністрації, співробітники розвідки передали інформацію в Білий дім, про те, що в їхньому розпорядженні є нові і ще не досліджені дані, пов'язані з джерелом коронавірусу. Також наголошується, що розвідка має намір використовувати дуже сильні комп'ютерні потужності, щоб з'ясувати походження коронавірусу, передає ТСН.

Перед початком цього розслідування влада США протягом декількох місяців підкреслювала, що відсутність співпраці з боку Китаю заважає світовій спільноті з'ясувати інформацію про походження коронавірусу, який став причиною смерті щонайменше 3,4 млн осіб у всьому світі, в тому числі майже 600 тис. в США.

Вас також можуть зацікавити новини