Джерела росіян припускають, що хлопець може екстерном закінчити 11 клас й одразу вступити до вишу / Белта

16-річного сина білоруського глави Колю Лукашенка вивезли до Москви.

Читайте такожЄвропарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах і вимагає жорстких санкцій проти Мінська

Про це повідомляє російська Комсомольская правда з посиланням на джерела у КДБ та Академії наук Білорусі.

Відео дня

Напередодні документи про навчання хлопця забрали з мінського ліцею.

Документи з навчального закладу, за словами головного науковця Академії наук Олександра Войтовича, забрали ще в серпні, оскільки Лукашенко дуже переймався, щоб протестні настрої не позначилися на успішності хлопця і поведінці його однолітків.

Він допустив, що Коля навчатиметься у гімназії при Московському державному університеті (російською – МГУ).

«Кажуть, що у Колі хороші результати з хімії, біології. На районній олімпіаді він призер. Якщо не за блатом, звісно, – такі питання виникають у подібних випадках… І це дає додаткові бали під час вступу до вишу. А Коля, звісно ж, має намір отримати вищу освіту», – пояснив Войтович.

Водночас у самому московському університеті інформацію не підтверджують.

При цьому екс-працівник КДБ переконаний, що його товариші у службі бачили Колю Лукашенка ще 4 вересня в Мінську, а тепер його переправили до Москви «в атмосфері секретності».

«Микола справді вразливе місце президента. Знаю, що спочатку обговорювалось питання, щоб відправити хлопця навчатися у Європу або США. Але після перемовин Лукашенка і Путіна ухвалили рішення, що безпечніше Колі буде навчатися в Москві… Поки дистанційно», – заявив він, стверджуючи, мовляв, заради конспірації юнаку навіть змінять прізвище.

Колишній співробітник КДБ також не підтверджує, що Коля навчатиметься саме в гімназії при МДУ.

«Ця інформація засекречена. Мені казали, що батько й син Лукашенки добре відгукувалися про Академію імені Тимірязева у Москві. Це сільськогосподарський виш. Олександр Лукашенко ж теж закінчував сільськогосподарський, тільки в Мінську. А у сині наче бачить своє продовження», – сказав співрозмовник.

У Колі Лукашенка чудові оцінки з профільних предметів, зауважив чоловік, тому є імовірність, що хлопцю дозволять закінчити 11 клас екстерном й одразу вступити до університету.

Остання епічна поява Колі у медіа супроводжувалася шквалом критики: Лукашенко-старший одягнув свого сина у бронежилет і дав йому автомат, коли до президентської резиденції в Мінську рухалися тисячі протестувальників.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били. Сотні людей постраждали, офіційно відомо про трьох загиблих протестувальників.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі. 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них - президент країни Олександр Лукашенко.
  • 13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.