Лукашенко і Путін під час телефонних розмов погодилися діяти спільно у випадку посилення протестів в Білорусі / УНІАН

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, статус якого не визнає Євросоюз та низка держав, натякнув, що йому є «на кого зіпертися» у випадку посилення протестного руху.

Про це він заявив на засіданні РНБО, цитує державне видання БелТА.

Читайте також"Режиму в Білорусі прийшов кінець" - голова Бундестагу

Відео дня

«Ми абсолютно не одні… Я дуже добре поінформований про ці акції (зокрема про Марш свободи – УНІАН). Люди заявляли свою позицію. Хочу ще раз підкреслити: якщо хтось думає, що тут влада нахилилися і хитається, помиляється. І хочу сказати, що владі є на кого зіпертися. Тому ми не злякаємося. Ми свій шлях пройдемо, як належить», – сказав Лукашенко.

Він знову звинуватив інші країни у втручанні в ситуацію в Білорусі.

«Ті, хто сьогодні, особливо за кордоном  (це вже явно видно), шашки точить, отримає серйозний опір. Це не голослівно. Вже у Гродно вивішують польські прапори. Це недопустимо. І подібні речі будуть зупинені кардинальним чином», – відповів Лукашенко.

Раніше Лукашенко втретє зідзвонився з Путіним. Під час своїх попередніх телефонних розмов вони погодилися діяти спільно у випадку посилення протестів.

18 серпня стало відомо про перекидання армії Білоруссю на захід кордону – в бік Польщі й Литви. Лідери саме цих країн першими висловилися про введення санкцій проти осіб, причетних до жорстких розгонів мітингувальників, а також вимагали повторного проведення виборів президента Білорусі через фальсифікацію тих, що пройшли 9 серпня.

Росія «підтримує» Лукашенка: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з буцімто перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва й Латвія. Україна вітати Лукашенка теж не стала.
  • Пізніше ЄС визнав вибори у Білорусі сфальсифікованими, а самого екс-президента – персоною нон-грата. Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства й вбивства протестувальників у перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в бік кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази. Тоді як 19 серпня стало відомо про приземлення в Мінську двох літаків з російськими пропагандистами – вони замінять звільнених місцевих журналістів, які підтримали протести опозиції.
  • Побоювання щодо втручання у ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і відомі політологи.