Чехія буде говорити про дії Росії з главами МЗС ЄС / Ілюстрація REUTERS

На засіданні глав МСЗ країн ЄС Чехія порушить питання причетності Росії до підриву складів з боєприпасами під Врбетіце у 2014 році. 

Читайте такожПрезидент Чехії пересів до інвалідного візка

Як повідомляє НВ, таку заяву у Twitter зробив віце-прем'єр Чехії, керівник МВС та тимчасовий виконувач обов'язків міністра закордонних справ Ян Гамачек.

Відео дня

«Я проінструктував наших послів у ЄС і у НАТО, щоб вони поінформували наших союзників щодо справи Врбетіце», — заявив він.

Засідання глав МЗС ЄС призначено на понеділок, 19 квітня.

Чеські звинувачення на адресу РФ

  • Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив про обґрунтовані підозри в причетності російських спецслужб до вибухів складів боєприпасів в Чехії в 2014 році.
  • Міністерство закордонних справ Чехії висилає з країни 18 російських дипломатів. За інформацією МЗС, 18 дипломатів РФ були ідентифіковані як співробітники російських спецслужб. 
  • Водночас чеська поліція оголосила про розшук двох російських громадян, які використовували паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова під час відвідування 11-16 жовтня 2014 року Праги і Злінського краю.
  • За даними чеських ЗМІ, вибух на складах боєприпасів в чеському комплексі Врбетіце в 2014 році найімовірніше був влаштований російськими агентами, щоб зірвати поставки зброї. Зокрема - для силових підрозділів України.