Білоруські експерти переконані, що Олександр Лукашенко до останнього хапатиметься за владу.

Про це йдеться у сюжеті проекту Гроші.

Читайте такожСуд у Мінську відхилив скаргу на затримання білоруської опозиціонерки Колеснікової

На відміну від Януковича, він не може вивезти усі свої статки, оскільки велику частину заробив на Росії. І у випадку втрати легітимності може й втратити гроші, стверджують автори сюжету.

«Є закиди з російського боку, скажемо, групи Караганова-Суздальцева з Вищої школи економіки, які кажуть, що це близько 18 мільярдів (доларів)», – коментує аналітик Ігор Тишкевич.

Як заробив такі гроші

«Я знаю, що всі великі бізнеси без Лукашенка існувати просто не можуть», – ділиться білоруська журналістка Світлана Калінкіна.

А ще, стверджують автори сюжету, Лукашенко непогано заробив на Росії. За їхніми словами, республіка купує дешевий спирт у країнах третього світу, переганяє на територію РФ під виглядом власного виробництва, щоб скористатися пільговим законодавством  з Росією.

«Тобто, країна-агресор купує дешевий спирт за ціною дорогого білоруського», – пояснюють журналісти.

На думку Тишкевича, втрати бюджету РФ лише на акцизах призвели до втрати щонайменше мільярда доларів у 1997 році.

Крім того, у Лукашенка була й цукрова схема: коли добрива возили в країни Південної Америки, а назад завантажували цукрову тростину. З нього робили цукор і задешево продавали Росії.

Також експерт Ігор Тишкевич зауважив досвід Лукашенка у торгівлі зброєю.

«Сирійській опозиції були експортовані протитанкові ракетні комплекси. З яких сирійська опозиція, зокрема, стріляла по російських танках», – наголошує він.

З Януковичем Лукашенка пов’язувала торгівля нафтопродуктами, яка фактично не оподатковувалася. Ба більше, білоруський глава експортував українські молочні продукти в Росію, коли Кремль наклав санкції на їхнє ввезення з України.

Журналісти зауважують, що близькими бізнес-партнерами Республіки стали Сирія, Сербія, Кіпр, Катар та ОАЕ.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки.
  • Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади.
  • Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них - президент країни Олександр Лукашенко.
  • 13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.
  • 15 вересня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій в Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали запровадження Євросоюзом санкцій проти білоруських посадовців.
  • 17 вересня Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах та визнав Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.