Ердоган хотів вислати послів 10 країн / REUTERS

Напруженість, що виникла два дні тому у відносинах між Туреччиною і низкою західних країн, в тому числі США і Німеччиною, проходить.

Швидке пом'якшення відносин відбулося після пояснень, представлених посольствами цих країн і перегляду турецьким президентом Ердоганом свого рішення про висилку послів цих країн.

Нагадаємо, дипломатична криза виникла 23 жовтня, після того, як посольства США, Німеччини, Канади, Данії, Норвегії, Швеції, Франції, Фінляндії, Нідерландів і Нової Зеландії звернулися до влади Туреччини з досить несподіваною спільною вимогою звільнити з-під варти громадського діяча, правозахисника і філантропа Османа Кавалу.

Відео дня

Кавала вже 4 роки перебуває у в'язниці без вироку через участь у протестах проти репресій, що послідували після спроби військового перевороту в 2016 році.

Читайте такожПрезидент Туреччини Ердоган оголосив послів одразу 10 провідних країн персонами нон-грата (відео)

Сам Кавала заперечує, що діяв протизаконно, а критики Ердогана стверджують, що його арешт - це яскравий приклад масштабної боротьби влади з дисидентами.

Раніше Рада Європи зробила Туреччині останнє попередження з вимогою виконати рішення Європейського суду з прав людини і звільнити Кавалу з-під варти до суду.

Однак пряме втручання послів розгнівало президента Ердогана, який минулої суботи виступив перед своїми прихильниками і пообіцяв негайно оголосити десятьох послів персонами нон грата і дати міністру внутрішніх справ відповідне розпорядження.

Судячи з усього, турецький президент вже не наполягає на жорстких заходах після того, як посольства США та інших країн в Анкарі опублікували заяви, в яких зобов'язуються дотримуватися ст. 41 Віденської конвенції про дипломатичні відносини, яка наказує послам не втручатися у внутрішні справи країни, в якій вони працюють, передає Бі-бі-сі.

Вас також можуть зацікавити новини