Генпрокурор Польщі вимагає заборонити Комуністичну партію / фото ua.depositphotos.com

Генеральний прокурор Польщі Збіґнєв Зьобро вимагає делегалізації Комуністичної партії Польщі.

Відповідну заяву Зьобро надіслав до Конституційного суду, пише Польське радіо з посиланням на прес-службу Державну прокуратуру Польщі.

"Ці кроки прийнято у відповідь на клопотання фізичних осіб, котрі звертали увагу, що Комуністична партія Польщі у своїй програмі та діях повертається до практик і тоталітарних методів комунізму. А це суперечить Конституції Польської Республіки", - йдеться в повідомленні.

Як наголошує Державна прокуратура Польщі, відповідно до параграфа 13 Конституції Польщі "забороняється існування та діяльність політичних партій та інших організацій, котрі у своїх програмах посилаються і повертаються до тоталітарних методів і практик діяльності комунізму, фашизму і нацизму".

Читайте такожThe Economist: Путін реабілітує пакт Сталіна з Гітлером заради удару по європейській ідентичності

Як сказано в Конституції Польщі, "забороняється існування політичних парій, програма або діяльність яких передбачає расову ненависть, етнічну нетерпимість, допускає застосування насильства з метою здобуття влади або впливу на державну політику, а також якщо ці партії передбачають засекречення своїх структур або членства".

Вас також можуть зацікавити новини