Flickr/Christoph Strässler

Після кількох тижнів карантину Нова Зеландія досягла своєї амбітної мети знищити коронавірус на своїй території. Але країна не поспішає святкувати. За останні кілька днів були виявлені нові поодинокі випадки зараження. В понеділок, наприклад, Нова Зеландія повідомила про одного нового пацієнта.

"Це дає нам впевненість, що ми досягли своєї мети знищення коронавірусу. Це не означає нуль заражень, але означає, що ми точно знаємо, звідки надходять нові випадки", - сказав міністр охорони здоров'я Нової Зеландії Ешлі Блумфілд, додавши, що з першого квітня був лише один-єдиний випадок зараження, джерело якого досі розслідується.

Як пише CNN, в понеділок виповнилося майже п'ять тижнів з моменту, як Нова Зеландія запровадила жорсткий карантин четвертого рівня. За словами прем'єр-міністра країни Джасінди Арден, це були "нажорсткіші обмеження, які бачили новозеландці у сучасній історії".

Відео дня

Читайте такожВихід із локдауну COVID-19: як країни Європи починають пом'якшувати карантин (фоторепортаж)

У вівторок країна пом'якшила обмеження, які дозволили ще 400 тисячам громадян повернутися на роботу. Таким чином, економіка Нової Зеландії запрацювала на 75%. Третій рівень карантину також означає, що новозеландцям можна проводити невеликі похорони і купувати страви "на винос". Згідно з даними Університету Джона Хопкінса, Нова Зеландія зафіксувала 19 смертей і 1472 підтверджених і гіпотетичних випадки зараження коронавірусом. 1214 пацієнтів, тобто 82% з усіх підтверджених і вірогідних випадків, одужали. Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров'я країни. Але хоч успіх Нової Зеландії у знищенні вірусу може здатися причиною для святкування, Арден закликає до обережності.

"Ми ще не вибралися з цих хащів. Третій рівень - це своєрідна післяопераційна палата, період, під час якого ми можемо оцінити, чи вся та неймовірна робота, яку новозеландці зробили, насправді спрацювала", - пояснила прем'єр-міністр.

Якщо оцінити, що саме спрацювало, то в Нової Зеландії були деякі переваги у боротьбі з пандемією коронавірусу. Перш за все, у країни був час. Перший випадок зараження в країні зафіксували 28 лютого, тобто майже через місяць після того, як США підвердили свій перший випадок. Нова Зеландія - відносно віддалена острівна країна, через яку проходить не так багато транзитних авіасполучень. Також вона унітарна, а не поділена на штати, як США чи сусідня Австралія. Але головним ключем до успіху Нової Зеландії став її підхід, який можна використати в будь-якій іншій країні. Згідно з ним, діяти потрібно швидко, тести проводити масово, а також покладатися на тверду науку.

Читайте такожThe Guardian: Існує чотири способи покінчити з коронавірусом

Як і багато інших країн, у Новій Зеландії були моделі, які показали, що потенціал спалаху коронавірусу може бути нищівним, якщо нічого не робити. Але на відміну від інших, Нова Зеландія відреагувала відносно швидко. Коли Арден 14 березня оголосила, що будь-хто, хто в'їжджає в країну, буде зобов'язаний провести в карантині два тижні, це були одні з найбільш жорстких обмежень у світі. На той час в Новій Зеландії було лише 6 підтверджених випадків. Коли 19 березня Арден заборонила іноземцям перетинати кордон, в її країні було 28 підтверджених випадків. А 23 березня Арден запровадила карантин, хоча заражених було лише 102 і ніхто ще не помер.

"Рішучі, ранні й жорсткі дії дозволили відвернути найгірші наслідки вірусу", - сказала Арден.

У Веллінгтона було кілька причин діяти рано і жорстко. На прес-конференції 14 березня Арден пояснила, що її країна - ключовий вузол на шляху до тихоокенських островів. Тому потрібно взяти на себе відповідальність захистити сусідів. Але швидка реакція потрібна була, насамперед, новозеландцям.

"У Новій Зеландії мало лікарняних ліжок у відділеннях інтенсивної терапії, якщо порівнювати з деякими іншими країнами. Саме тому Арнден діяли дуже швидко", - пояснила мікробіолог з Університету Окленда Сіусі Вайлс.

Хоч Нова Зеландія оперативно відреагувала на коронавірус, вона дуже повільно знімала всі обмеження. Навіть коли поширення, здавалося, почало скорочуватися, Арден посилила карантин до четвертого рівня на п'ять днів. Важливо те, що новозеландці підтримали ці обмеження. Опитування Colmar Brunton минулого тижня показали, що 87% респондентів схвалюють реакцію уряду на пандемію.

Читайте такожВідкриють магазини та знімуть обмеження на пересування: Греція з 4 травня починає виходити з карантину

Нова Зеландія нарощувала масштаби діагностики і зараз досягла точки, коли вона може проводити щодня 8 тисяч тестів. До цього часу країна провела 12066 тестів. Для порівняння, Велика Британія, в якій живе в 13 разів більше людей, провела 719910 тестів. Але реальною ознакою ефективності діагностики в Новій Зеландії може послужити пропорція між позитивними і негативними результатами тестів. Виконавчий директор програм з надзвичайних ситуацій ВООЗ доктор Майк Раян сказав нещодавно, що хороший показник в цьому питанні - це 10 негативних результатів на кожен один позитивний. Це означає, що якщо країна проводить масове тестування і отримує приблизно 9% підтверджень зараження чи менше, тоді вона дійсно добре перевіряє своє населення.

У Новій Зеландії рівень позитивних результатів складає близько 1%. Це означає, що непоміченої передачі вірусу між громадами немає. В понеділок Арден зауважила, що в інших країнах по всьому світі кожен заражений інфікує в середньому ще 2,5 інших людей. У Новій Зеландії в умовах карантину цей показник опустився до 0,4. 

Професор кафедри громадського здоров'я Університету Отаго Майкл Бекер зауважив, що суть прикладу Нової Зеландії у поєднанні твердої науки і лідерства. Впродовж всього періоду карантину Арден регулярно з'являлася поруч зі своїм міністром охорони здоров'я на прес-конференціях і часто скеровувала питання від преси до нього. Сам Ешлі Блумфілд окрім того, що обіймає міністерське крісло, також лишається кваліфікованим медиком. 

Читайте такожКарантин змінив алкогольні звички британців – The Guardian

Також попри те, що Нову Зеландію зараз розглядають як успішний приклад у боротьбі з пандемією коронавірусу, вона демонструє, що її здобутки в цьому полі не означають повернення до життя в старому темпі. Країна досі лишається під карантином. А більшості людей радять лишатися вдома у своїх "бульбашках". 

Арден пояснила, що битва проти COVID-19 буде тривати до тих пір, поки не з'явиться вакцина. І, як і іншим країнам, Новій Зеландії ще доведеться розібратися з економічними наслідками пандемії. Туризм був найбільшою експортною галуззю країни, яка зазнала тяжкого удару. Іноземцям досі не можна перетинати новозеландські кордони. Тривають переговори про взаємне відкриття кордонів між Новою Зеландією і Австралією. Але поки жодних результатів нема. В кращому випадку, за підрахунком Мінфіну країни, рівень безробіття зросте до 13%.