УНІАН

Німеччина готує інструкції для релігійних служб під час пандемії коронавірусу, які будуть включати список обмежень. Зокрема, вірянам заборонять співати.

Як пише The Guardian, богослужіння були заборонені в Німеччині з  запровадженням карантину в середині березня. І деякі віряни висловлювали невдоволення тим, що Берлін не дуже поспішає оголошувати план відкриття церков. Тиждень тому Німеччина ослабила карантин після того, як рівень зараження радикально скоротився. Невеликі крамниці знову відкрилися, так само як велосипедні майстерні, автомобільні мийки й інші види невеликого бізнесу. Але релігійні місця не розглядалися як політичний пріоритет, попри наполягання духовних лідерів, що для німців жити духовним життям не менш важливо, ніж ходити по крамницях.

Читайте такожУ Німеччині тисячі медпрацівників інфіковані коронавірусом

Відео дня

Одна з католицьких громад в Берліні, яка наполягала на продовженні проведення літургій, навіть подала на уряд Німеччини до суду за заборону. Канцлер Ангела Меркель - донька пастора і сама регулярно ходить до церкви. Вона зустрілася з духовними лідерами 16 федеральних земель Німеччини, щоб домовитися про загальнонаціональні правила під час карантину.

Духівництво погодилося на попередніх зустрічах встановити загальні правила щодо дотримання фізичного дистанціювання і заборони всього, в чому можуть фігурувати тілесні рідини. Зокрема, не можна цілувати релігійні об'єкти включно з Торою або  щоб під час причастя відбувався контакт між рукою однієї людини і губами іншої. Мусульманські лідери погодилися тимчасово не проводити молитви в п'ятницю.

Спів всією громадою виявився особливо гострим питанням під час обговорення, попри всі застереження епідеміологів. Вчені наполягають, що спивати так само небезпечно, як і кашляти. Адже віруси так можуть поширюватися.

Голова німецької урядової служби контролю захворювань Лотар Вілер особливо наголосив, що співати в людному приміщенні - це погана ідея.

"Докази свідчать, що під час співу крапельки з вірусами розлітаються особливо далеко", - сказав він.

Читайте такожКарантин у Європі: про повернення до звичайного життя мова не йде (відео)

Проект правил для релігійних установ забороняє як спів усією громадою, так і використання духових інструментів під час богослужінь. Протестантські лідери погодилася з такими вимогами, але попросили врахувати різницю між великими соборами й невеликими сільськими церквами. У свою чергу, католики виступили проти заборони співу.

"Якщо зберігати правила щодо дистанціювання, тоді немає причин для обмеження співу взагалі", - наголосили в німецькі єпископи в спільній заяві.

"Ми переконані, що тихий спів і молитва повинні бути можливими", - додали вони.