Китай може вставити ніж у спину Росії / фото REUTERS

Письменник і політтехнолог Михайло Шейтельман заявив, що Росію може чекати доля Німеччини після поразки в Першій світовій війні. Тоді німцям без дозволу США, Франції та Британії заборонялося мати озброєння.

На саміті G-20 цього року Захід і Китай можуть обговорити питання демілітаризації РФ, розповів Шейтельман в інтерв'ю УНІАН.

"Існує думка про те, що Заходу невигідно, щоб Росія розпалася. Це точно наратив, який походить з Росії. Я це чую від кремлівських, само собою. Але говорять про це і ліберальні російські політики, більшість з яких живуть в ілюзії, що комусь потрібна ця велика Росія. Якась ліберальна російська режисерка сказала: "Я засуджую те, що зараз веде Росія. Це жахливо, але я просто хотіла бути частиною великої країни". А чому вона велика? Де? Покажіть список того, в чому вона велика. Можливо, Радянський Союз був великою країною. Зі знаком мінус, але був. А Росія? Мало російських політиків це розуміють", - говорить Шейтельман.

Експерт відзначив важливість ядерного статусу Росії. Шейтельман підкреслив, що не так важливо, яким саме буде розпад РФ, а важливо буде провести денуклеаризацію і демілітаризацію окупантів.

"Байдену, Сі, Шольцу, Макрону і Заходу в цілому не так важливо чи розпадеться Росія. Найголовніше питання - що робити з ядерною зброєю. При розпаді ця зброя залишиться у однієї країни зі столицею в Москві. В якій кількості? З якими носіями? Що можна? Що не можна? Першу світову війну я не дарма згадав. Головне питання після підписаного перемир'я полягало в тому, що Німеччині тепер можна, а що не можна. Це вирішували французи, британці, американці. Були збори за участю самих німців, де обговорювалося дозвіл мати літаки, підводні човни і так далі. Був довгий процес, який зайняв багато років. Зараз у Росії буде так само. Йдеться про G-20, який може стати стартом цієї історії. Важливо, щоб була якась консолідована позиція Заходу і Китаю на цю тему", - додав Шейтельман.

На думку політтехнолога, Росію потрібно вигнати з Ради Безпеки ООН.

"Сьогоднішній склад постійних членів Ради Безпеки не відповідає реаліям. Чому в ньому 5 країн (США, Великобританія, Франція, Росія та Китай)? Колись 4 з них були переможцями Другої світової війни, а Росія отримала у спадок. Це не відповідає реаліям, оскільки Радянський Союз, який отримав це членство як переможець, був другим за розвитком економіки у світі, третім за кількістю населення у світі та володів другою армією у світі. А тепер, коли Росія десята за економікою, дев'ята за населенням, і, як з'ясувалося, далеко не друга армія світу, чому вона повинна бути в цій п'ятірці? Це буде предметом торгів, так як Китай - другий полюс світу", - сказав Шейтельман.

Розпад Росії

Китайський лідер Сі Цзіньпін і президент США Джо Байден зустрілися для проведення довгоочікуваних переговорів на Балі. Політологи вважають, що це вкрай поганий знак для Путіна.

Військовий експерт Петро Черник помітив, що процес розпаду РФ може зайняти навіть десятиліття.

Також керівник ГУР Кирило Буданов описав в подробицях процес розпаду Росії.