За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Росія розмістила ядерну зброю не тільки в окупованому РФ українському Криму, а й на території Білорусі. Тобто, існує ймовірність, що Володимир Путін розглядає РБ як територію ядерних провокацій.

З одного боку, поки що ми не чули жодної конкретики. Але коли розвідки повідомляють про підготовку до провокацій, це не означає, що ці дані нічим не підкріплені. І я не виключав би, що ці заяви націлені на отримання реакції від Міноборони РБ.

З іншого боку, такі заяви варто робити, оскільки, можливо, саме оприлюднення інформації про плани супротивника позбавляє сенсу їх реалізувати. Наприклад, можна згадати заяву про провокації, що, можливо, готуються на Островецькій атомній станції… Не виключено, що після розкриття цих планів РФ просто втрачає мотивацію здійснювати провокації.

Відео дня

Тобто якщо на білорусько-українському кордоні щось станеться, буде багато сумнівів. Хтось явно вважатиме таку провокацію виключно російською.

Думати про репутацію Лукашенку було вже пізно, а зробити Путіну приємно - нічого не коштувало

Ще один момент: Лукашенко дійсно не раз "погрожував" заходу розміщенням на своїй території "супер ядерної" російської зброї. Такі заяви білоруський диктатор робив і в листопаді 2021-го року, і на початку лютого 2022-го, тобто, вже напередодні великого вторгнення РФ в Україну. Але тоді він, швидше, підігравав Путіну. Думати про репутацію йому було вже пізно, а зробити Путіну приємне нічого не коштувало. Крім того, ті заяви були прозорим натяком Заходу про необхідність припинити санкції та ізоляцію РБ. Мовляв, інакше піду до Путіна, аж до розміщення його "ядерки", тому забудьте про порушення на виборах і товаришуйте зі мною.

Сьогодні ж, коли Лукашенко догрався до ролі співагресора у війні проти України, він і справді не проти розміщення російської ядерної зброї на своїй території. Він розуміє, що Путін навряд чи використовуватиме будь-які ракети з ядерними боєголовками проти нього самого. Набагато небезпечнішими для режиму Лукашенка, у його баченні, є російські танки, які зайшли до Білорусі. Військову техніку Путін міг би використати для зміни влади у Мінську. Ядерну зброю – ні.

Звичайно, це дуже сумнівна логіка, але так можна пояснити, чому зараз Лукашенко не проти.

Розміщення ядерної зброї на території Білорусі робить її потенційною ціллю для НАТО

Разом з тим, розміщення російської ядерної зброї все ж таки становить загрозу для Білорусі. Якщо згадати дискусії аналітиків про можливість Росії завдати по Україні удару тактичною ядерною зброєю, то відставні американські силовики неодноразово заявляли, що країни НАТО можуть розглянути варіант несиметричної відповіді РФ. І якщо не по території самої Росії, то, наприклад, по російських військових об'єктах за її межами. У цьому контексті, розміщення ядерної зброї на території Білорусі робить її саме такою потенційною метою для НАТО.

У НАТО обов'язково звернуть увагу на розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі. Але для цього Альянс має побачити більше доказів щодо таких фактів. І якщо вони є, можливо, варто їх вже оприлюднити.

Вадим Можейко, аналітик білоруського інституту стратегічних досліджень