У Киргизстані запропонували заборонити пишні весілля та ювілеї / фото REUTERS

У Киргизстані запропонували заборонити пишні весілля і ювілеї. Причому обмеження хочуть запровадити не тільки на час пандемії. У парламенті вважають, що це допоможе людям бути економнішими і вбереже їх від банкрутства.

Як пише Настоящее время, парламент запропонував запровадити чіткі обмеження того, що можна і не можна робити на різних урочистостях: на ювілеї запрошувати не більше 100 гостей, весілля і банкети відзначати не довше, ніж день, на похоронах не забивати коней і велику худобу. За порушення – штраф від 200 доларів. Пропозицію пояснили турботою про добробут людей.

Самі громадяни до ідеї обмежити пишні свята поставилися по-різному:

Відео дня
  1. "Все одно хто як може, так і буде проводити. Як закон це, напевно, не сприймуть".
  2. "Правильно роблять. Стільки коней ріжуть, стільки витрат, коли похорон, коли 40 днів!"
  3. "Це право кожної людини, кожного громадянина, скільки хоче, стільки й витрачати".
  4. "У нас просто менталітет такий, що потрібно і того запросити, і того, а люди ведуться на це і починають запрошувати всіх. Мені здається, якщо було б якесь обмеження, то легше було б абсолютно всім".

У парламенті заговорили ще про один аспект бізнесу на урочистостях – доступ до швидких кредитів, які витрачають на весілля і похорони. Правда в цьому випадку ідею обмежити людей відкинули - в Нацбанку заявили, що заборонити громадянам нічого не можуть. А якщо і спробувати, стане лише гірше.

Читайте такожЛікар назвавши "найпопулярніші" місця інфікування коронавірусом

"Якщо ми запровадимо обмеження, тисячі наших громадян не зможуть отримувати кредити у фінансових установах. А це дуже страшно, тому що вони будуть потрапляти в руки чорних кредиторів, які ніде не реєструються, ніде на обліку не стоять, але в кожному селі є така людина, яка видає своїм односельцям гроші під шалені відсотки", – сказав глава Нацбанку Киргизстану Толкунбек Абдигулов.

Є у проблеми і ще один економічний аспект. Одні тільки банкетні зали по всій країні забезпечують роботою близько 100 тисяч осіб. І багато з них у разі запровадження обмежень залишаться без роботи.

"Крім цього салони краси, салони оренди суконь і тд. Адже це все великий спектр бізнесу, починаючи від таких артистів як я, ведучих і закінчуючи бабусею, яка продає хустки, або ковпаки. Це все залучено в цій сфері. Ми цим можемо зруйнувати цілий пласт економіки, який і так дихає на ладан", – говорить організатор заходів Еркін Рискулбеков.

У сусідніх країнах подібні закони ухвалені давно.

В Узбекистані на сімейні урочистості заборонено запрошувати понад 200 осіб і використовувати в кортежі понад три авто.

У Таджикистані закон регламентує не тільки світські, але навіть і релігійні свята. Причому прописано в ньому все - від розміру столу, який можна накрити, до дозволеної кількості страв на ньому.

Вас так само можуть зацікавити новини