невідомий чоловік заліз на пам’ятник жертвам Смоленської трагедії у Варшаві / колаж УНІАН, скриншот з відео

В суботу, 14 жовтня, за день до парламентських виборів в Польщі, невідомий чоловік заліз на пам’ятник жертвам Смоленської трагедії 2010 року, внаслідок якої загинув президент країни Лех Качинський. За інформацією польських ЗМІ, чоловік погрожував підірвати себе. В мережі поширювали численні фото та відео, на яких можна побачити, що чоловік мав рюкзак та тримав у руці невідомий предмет.

Поліція Варшави повідомила в X (Twitter), що з міркувань безпеки площу Пілсудського, де розташований пам'ятник, та прилеглу територію було закрито для руху транспорту. 

Як пише PAP, у Головному управління столичної поліції не підтвердили, що дійсно чоловік погрожував підірвати себе. "Я поки не підтверджую цю інформацію, на даний момент найважливіше визначити мотивацію і забезпечити безпеку в цьому місці. Я закликаю нікого не наближатися до площі Пілсудського та прилеглої території", – зазначив речник управління Сильвестер Марчак.

На місці працювали співробітники управління з боротьби з тероризмом. Перемовник на броньованому контртерористичному автомобілі спілкувався з чоловіком через мегафон. Загалом було задіяно кілька сотень офіцерів поліції. Після переговорів з поліцією, що тривали майже дві години, чоловік зійшов з пам’ятника та здався. 

Смоленська катастрофа - що відомо

10 квітня 2010 року під російським Смоленськом розбився літак Ту-154 президента Польщі Леха Качинського. Всього на борту літака разом з президентом і його дружиною перебували 96 осіб. 

В 2011 році Міжнародний авіаційний комітет оприлюднив остаточну доповідь про розслідування авіакатастрофи. Тоді відповідальність за трагедію була покладена на пілотів, які відмовилися від пропозиції піти на запасний аеродром, попри несприятливі погодні умови. 

Навесні 2016 року польська урядова підкомісія з розслідування причини катастрофи відновила слідство. Однією з основних версій катастрофи було названо вибух на борту літака ще до його зіткнення з землею.

В 2018 році з’явився технічний звіт розслідування катастрофи, у якому стверджувалося, що лайнер Ту-154 президента Польщі Леха Качинського був знищений в повітрі. При цьому зазначено, що всього було два вибухи. На уламках літака знайшли сліди тротилу, гексогену і пентріта.

В квітні 2022 року в Польщі заявили, що до загибелі Качинського причетна Російська Федерація.

Вас також можуть зацікавити новини: