Патрушев поставив ультиматум у "зерновій угоді" з Україною заради "Россельхозбанка" / Ілюстрація REUTERS

До удару по Кримському мосту РФ збиралася "виграти" від зернової угоди з Україною, поставивши ЄС умову з приводу "Россельхозбанка".

З 14 червня 2023 року цю установу офіційно відключили від платіжної системи SWIFT. Це поставило сімейство секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева, яке контролює "Россельхозбанк", у невигідне становище. Оскільки джерело, де раніше відмивала гроші частина верхівки влади РФ, а також ФСБ - заблокували, зазначає політтехнолог Михайло Шейтельман в новому випуску програми "Аргумент".

"Вся ця інтрига продовжувати або не продовжувати угоду до історії з мостом лунала так: "Ми продовжимо - ви відкриєте SWIFT в Россельхозбанк". Це найголовніше", - вказав письменник.

За словами Шейтельмана, навіть зараз Кремль заперечує зв'язок між розривом угоди та подією в Криму, щоб зробити "зворотний хід". Раніше про це висловлювався прес-секретар лідера РФ Дмитро Пєсков. 

"Газпром контролює сім'я Путіна, а цей (Россельхозбанк - УНІАН) - сім'я Патрушева. Тому це все умови Патрушева в "зерновій угоді", а не Російської Федерації. Немає такого гравця як РФ... Ми під час бунту переконалися, що такої штуки, як російський державний інтерес, немає", - упевнений політолог.

Також він звернув увагу на поступку генсека ООН Антоніу Гуттеріша, який, згідно з інформацією Reuters, був згідний повернути "дочку" "Россельхозбанка" до міжнародної системи SWIFT. 

"Гуттеріша вони найняли лобістом "Россельхозбанка". Він ходив до західних країн, які мають можливість відкрити SWIFT, зі словами: "Відкрийте SWIFT Россельхозбанку". Це справа Гуттеріша, він конкретний інтересант в цьому випадку Російської Федерації. Тому він не закриває ці двері", - зазначив він.

РФ погрожує перекрити судноплавство в Чорному морі через зернову угоду

Зазначимо, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що Москва розриває зернову угоду з Україною 17 липня.

В цей же день на тимчасово окупованому Кримському півострові сталася НП - за загадкових обставин був зруйнований Кримський міст, там обвалився проліт. РФ заявила, що це сталося в рамках "теракту" з боку України, однак у Києві причетність до вибухів заперечують. Вибух на Кримському мосту коментувала СБУ.

18 липня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна може продовжити експорт зерна без участі РФ, але з гарантіями безпеки від Туреччини та ООН. У відповідь Кремль відзначився загрозою про ризики в Чорноморській акваторії для кораблів із зерном. За словами Пєскова, Росія не гарантує безпеку вод з урахуванням, що поруч відбуваються бойові дії.

Сьогодні Міноборони України оголосило, що держава закриває для кораблів північно-східну частину моря і Керч-Єнікальську протоку через російську загрозу судноплавству: "Відповідальність за всі ризики повністю лягає на російське керівництво", - зазначило відомство.

Заборона починає діяти з 00:00 21 липня 2023 року: з цього моменту Україна може розглядати всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в напрямку портів РФ або портів України на тимчасово окупованих територіях, як військову загрозу. 

Вас також можуть зацікавити новини: