Студентів в Мінську жорстко затримували прямо в університеті / фото REUTERS

Ректор Мінського державного лінгвістичного університету Наталя Баранова відреагувала на жорстке затримання студентів співробітниками ОМОН.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Затримання в університеті почалися після того, як студенти заспівали Марсельєзу (гімн Французької Республіки, в якому є рядки про боротьбу з тиранією) і кілька разів прокричали Живе Білорусь, - силовики увірвалися до будівлі та затримали п'ятьох.

Відео дня

Ректор заявила, що адміністрація університету не знала про приїзд ОМОНівців і їхні дії. Вона послалася на МВС Білорусі і заявила, що причиною затримань була "несанкціонована акція в стінах університету".

"Студенти планували співати пісні в холі вузу. Для спілкування з ними були відправлені декани факультетів. Під час виконання пісень захід набув політизованого характеру. Прозвучали гасла, з'явилася недержавна символіка. А потім сталося те, що сталося", - сказала Баранова.

За її словами, після затримання ректорат вжив заходів, щоб звільнити студентів. Вона закликала студентів не допускати несанкціоновані акції в університету і заявила, що ректорат "вживає необхідних заходів", аби запобігти подібному в майбутньому.

Читайте такожЛукашенко звинуватив Україну у втручанні й "управлінні протестами" в Білорусі

На студентів склали протоколи за участь у несанкціонованих заходах. Їм пообіцяли, що відраховувати не будуть.

Нагадаємо, співробітники ОМОНу навідалися вранці 4 вересня в Мінський лінгвістичний університет (МЛУ), студенти якого виходили напередодні на акції протесту, а сьогодні заспівали в холі вузу "Марсельєзу".

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.
  • 31 серпня країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників за їхню роль у фальсифікації виборів та насильстві проти демонстрантів. Їм заборонено виїжджати до Литви, Латвії та Естонії на п’ять років.