На кадрах видно, що стелу охороняють військовослужбовці низького зросту і тендітної статури / скріншот з відео

У мережі з'явилося відео, на якому видно, що стелу «Мінськ - місто-герой», під яку білоруси багаторазово виходили під час протестів, охороняють військовослужбовці низького зросту і тендітної статури. Через те, що їх обличчя сховані під Балаклавою, навіть приблизно визначити їх вік неможливо. Однак ЗМІ вважають, що це можуть бути неповнолітні курсанти Військової академії Республіки Білорусь.

Про це йдеться в розслідуванні видання Tut.by.

«Ось скільки років цьому хлопчику? А це, може, ці, як їх, з училища, може, суворовського, ні? Подивіться, це ж діти!» - емоційно коментує побачене жінка, яка зняла ролик.

Також наголошується, що на відміну від більшості помічених біля стели людей зі зброєю, на цих «дітях» немає бронежилетів - тільки армійські розгрузки.

«Будь це дійсно діти, відсутність броні пояснюється досить логічно - незміцнілий дитячий хребет мало сприяє постійному носінню навіть п'ятикілограмової "плитоноски", не кажучи про стандартні армійські моделі масою під 10 кілограмів - можна серйозно пошкодити здоров'я на все життя», - йдеться в розслідуванні.

Журналісти припустили, що як мінімум частину охорони стели здійснювали курсанти Військової академії Республіки Білорусь. І серед оточення цілком могли бути неповнолітні, бо у Військову академію беруть без вікового цензу у 18 років.

У Міністерстві оборони журналістів запевнили, що оточення складалося виключно з військовослужбовців Республіки Білорусь. Однак, за законодавством Білорусі, неповнолітні курсанти Військової академії також є військовослужбовцями і дають присягу.

Читайте такожЛукашенко заявив про розгортання половини білоруської армії

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади.
  • Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • 24 серпня Ольгу Ковалькову, довірену особу білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, та іншого члена Координаційної ради - Сергія Дилевського – затримали в Мінську. 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. 
  • 30 серпня під час "Маршу миру і незалежності" знову відбулися затримання. На вулицях Мінська помітили гусеничну військову техніку.