Ясько зауважила, що декларацію підтримали більшість членів делегації України в ПАРЄ / фото Council of Europe/ Candice Imbert

Керівник постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат (фракція «Слуга народу») Єлизавета Ясько ініціювала декларацію з приводу подій у Білорусі.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Я ініціювала Білоруську декларацію – документ, де ми даємо оцінку подіям у сусідній країні і пропонуємо шлях виходу з ситуації, що склалася», - повідомила вона та оприлюднила текст на своїй сторінці.

Читайте такожНа вулиці Мінська вийшли близько 200 тисяч осіб

Ясько зауважила, що декларацію підтримали більшість членів делегації України в ПАРЄ. Також, додала вона, документ підписали голова естонської делегації в ПАРЄ Марія Юферева-Скуратовскі, латвійської – Інесе Лібіня-Егнере, литовської – Альгірдас Буткевічюс та Великої Британії – Роджер Гейл.

Підписанти заявляють, що кампанія з виборів президента Білорусі, голосування 9 серпня та підрахунок голосів не відповідають міжнародним виборчим стандартам, проводилися з масовими порушеннями прав і свобод громадян і не показують вільного волевиявлення білоруського народу.

Автори документа засуджують застосування насильства до учасників мирних зібрань, закликають владу негайно звільнити всіх затриманих і вітатимуть проведення незалежного розслідування щодо неправомірного застосування сили проти демонстрантів.

Вони також наполягають на якнайшвидшому початку мирного діалогу між всіма сторонами виборчого процесу та висловлюють готовність «фасилітувати діалог між учасниками виборчого процесу та надати майданчик для таких переговорів». Російську Федерацію застерігають від втручання у внутрішні справи Білорусі.

Читайте такожУ Білорусі сьогодні проходить наймасштабніший в історії країни марш свободи (наживо)

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.
  • 16 серпня опозиція провела наймасштабніший марш свободи в історії Білорусі, участь в якому взяли понад 200 тисяч осіб. У свою чергу, влада влаштувала в центрі Мінська великий провладний мітинг. За повідомленнями очевидців, на акцію «добровільно-примусово» звозили бюджетників з усієї країни.