Російська молодь аполітична, але до 2024 року це може змінитися / REUTERS

Від Білорусі й Киргизстану до України - у масових протестів на пострадянському просторі в останні два десятиліття була одна спільна риса. В них брала участь велика кількість міленіалів (люди, народжені з 1981 до 1996 року) і представників покоління Z (народжені з 1997 до 2012 року).

Читайте такожFinancial Times: Колишні країни СРСР охоплює вогонь протестів, Казахстан наступнийЗ певної точки зору, здавалося, що молодь Росії повинна була б стати наступною. Згідно з опитуваннями, проведеними в останні кілька років, молоді росіяни утворили групу найбільш невдоволених політичною системою в своїй країні. Але перешкоди, які заважали міленіалам і поколінню Z реформувати систему, досі зберігаються, - пише Foreign Policy.

По-перше, молоді покоління в Росії становлять меншість у суспільстві завдяки десятиліттям низької народжуваності. Простіше кажучи, в країні просто не вистачить молодих людей, щоб проштовхнути фундаментальні зміни. По-друге, ті, хто є, не беруть активної участі в політиці. Вони починають цікавитися процесами в країні, коли їм виповнюється 30 років.

Відео дня

Однак, російській молоді не варто впадати у відчай. Висновки нового дослідження Центру аналізу європейської політики й "Левада Центру" виявило способи підвищити соціальну й політичну активність цих вікових категорій, щоб вони зіграли таку ж роль, як і в сусідніх країнах.

Кілька років тому спостерігачі часто зображували молодих росіян без схильності кидати виклик правлінню Володимира Путіна як антидемократичних, глибоко консервативних і не готових боротися за більш відкрите майбутнє. Але сьогодні росіяни віком від 16 до 34 років становлять найбільш підприємливу, прозахідну й толерантну частину суспільства. Вони також менше схильні до патерналістських підходів, ніж решта населення Росії. А кількість росіян віком до 25 років, які віддають пріоритет правам людини, вдвічі більше, ніж тих, хто ставить на перший план інтереси держави. Картинка абсолютно протилежна серед старших росіян.

Читайте такожРосійський соціолог про отруєння Навального: якщо люди не вийдуть на протести, в РФ буде торжество нелюдівМолодь також серед найбільш опозиційно налаштованих груп в Росії. Стрімке скорочення стандартів життя вплинуло на те, як всі росіяни підтримують владу. І не важко зрозуміти, чому. Реальні доходи в РФ скорочувалися кожного року в період з 2014 до 2018 року. А потім Державна служба статистики змінила методологію для цієї категорії обчислень.

В 2020-му реальні доходи в Росії пережили найбільший обвал за останні 20 років через економічну кризу, яка виникла через пандемію коронавірусу. Це в поєднанні з непопулярним підвищенням пенсійного віку в 2018 році скоротило віру росіян у політичних лідерів країни. Відсутність підтримки найбільша серед молодих громадян.

Під час опитування, проведеного в червні й липні, учасники віком 18-24 роки були найбільш критичними до правління Путіна (49-50% не схвалюють). В дослідження в липні показало, що 62% росіян з цієї вікової категорії вважають, що Росія рухається не в правильному напрямку. У інших вікових категоріях таку відповідь дали в середньому 40% людей. Також дослідження показало, що лише 7% молодих росіян назвали Путіна як політика, якому вони довіряють. А в серпні лише 23% росіян віком 18-24 роки і 31% 25-39-річних сказали, що голосували б за Путіна, якби вибори пройшли наступної неділі. В середньому серед усіх росіян схвальну відповідь дали 40% опитаних.

Через доступ до зовнішніх джерел інформації, російська молодь менше піддається впливу телевізійної пропаганди Кремля. Вона краще ставиться до США, які державні ЗМІ постійно демонізують. Старші, залежні від телевізора громадяни (від 55 років і старше) дотримуються інших поглядів.

Читайте такожВ РФ станеться суспільний вибух: Зеленський прокоментував протести у ХабаровськуЗважаючи на збільшення проникнення інтернету й підвищення опозиційних настроїв серед молоді, ця категорія росіян можуть в довгостроковій перспективі позбавити Путіна влади. Однак, зберігаються кілька важливих перешкод.

По-перше, молодь - меншість в структурі російського населення. І її частка постійно скорочується. Згідно з переписом за 2019 рік, росіяни віком 15-29 років складають лише 16,5% від загальної кількості громадян. Так сталося через відносно низьку народжуваність в 1989-2003 роках. Ще в 2010 році на цю вікову категорію припадало 24% населення Росії. В пострадянських країна Азії молоді значно більше. Але російський показник можна порівняти з білоруським. Адже в країні на 15-29-річних припадає 17,7% від населення. В Україні людей цієї вікової категорії взагалі лише 9,6%.

Проблема нечисленності молодих росіян посилюється ще й тим фактом, що вони політично не активні. Опитування свідчать, що лише 20% жителів Росії віком 14-29 років цікавляться політикою. І лише 7% згадували активну участь в російському політичному житті як можливість у майбутньому. Російська молодь стежить за новинами й обговорює політичні теми вдвічі рідше, ніж старші люди. Вони втричі рідше ходять на вибори різного рівня.

Низька зацікавленість політикою може пояснити той факт, що попри все невдоволення владою, частка молоді на опозиційних протестах в Росії не збільшувалася впродовж останнього десятиліття. На неї досі припадає приблизно 20-30% демонстрантів. Натомість, молоді росіяни проявляють свої політичні погляди здебільшого онлайн.

Читайте такожРосійські пропагандисти зібралися в "тур" до Криму - хочуть виставити кримських татар "терористами"Хоч молодь більше інших вікових груп була невдоволена змінами до конституції, які дозволили Путіну лишилися при владі ще на два терміни, вона не брала участь у референдумі в липні 2020 року. Це результат двох факторів. Перший - російська молодь вважає, що її голос нічого не змінить. Другий - безлад у російський опозиції призвів до того, що не з'явилося консолідованої стратегії з залучення й мобілізації молодих росіян.

Попри помітну аполітичність міленіалів і покоління Z в Росії зараз, це все ж змінюється з часом. А саме, коли цим людям виповнюється 25-30 років. Дані останніх опитувань виявили, що поява іпотеки, власних дітей і необхідності жити окремо від батьків підштовхують молодих людей більше цікавитися політикою. З пожвавленням політичної активності ця вікова категорія може стати реальною проблемою для правління Путіна, беручи участь в протестах і голосуючи за інших політиків. До 2024 року міленіали з покоління Z може стати досить суттєвою електоральною категорією, щоб кинути виклик режиму.

Тим часом, інше дослідження виявило ознаки того, що громадянська і політична активність вища серед тих 16-34-річних росіян, які володіють іноземними мовами й подорожували за кордон. Також молоді громадяни Росії, які покидали країну навіть на короткий період, демонструють більшу схильність до незалежного мислення. Контакт з цінностями, нормами, ідеями інших країн змінює сприйняття людей того, як все повинно працювати вдома. Це може означати, що розширення освітніх програм обміну зі США може підвищити політичну активність молодих росіян.

Вас також можуть зацікавити новини: