Путін говоритиме з Цзіньпіном і Моді вперше після заколоту: аналітики розповіли, на що очікувати / скриншот

Як пише AP з посиланням на аналітиків, для лідера Росйської Федерації цей саміт як ніколи важливий на тлі останніх подій в країні.

"Ця зустріч ШОС – справді одна з небагатьох глобальних можливостей для Путіна продемонструвати силу", – каже Майкл Кугельман, директор Інституту Південної Азії Центру Вільсона.

Особисто для Путіна саміт надає можливість продемонструвати, що він контролює ситуацію після бунту Пригожина, кажуть експерти. Водночас ключовим пріоритетом для Індії, яка приймає саміт, є збалансування зв’язків із Заходом і Сходом. Прогнозують, що на саміті Індія відстоюватиме власні інтереси: говоритиме про боротьбу з "транскордонним тероризмом" з боку Пакистану та територіальні суперечки з Китаєм. Пекін своєю чергою намагатиметься представити себе на саміті як глобальну силу.

Відео дня

"Путін захоче запевнити своїх партнерів у тому, що він все ще керує справою, і не залишить жодних сумнівів у тому, що виклики його уряду подолано. … Китай і Росія намагаються перетворити ШОС на антизахідне угруповання, а це не вписується в незалежну зовнішню політику Індії", – каже Танві Мадан, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса.

Саміт ШОС 2023 в Нью-Делі - що треба знати

ШОС – міжурядова міжнародна організація, утворена 15 червня 2001 року в Шанхаї (КНР). Наразі до ШОС входять 8 країн-членів – Казахстан, Киргизстан, Китайська Народна Республіка, Пакистан, Російська Федерація, Таджикистан, Узбекистан та Індія. Останні приєдналася у 2017 році і цього року приймає саміт ШОС у своїй столиці. Саміт проходитиме в онлайн-форматі (минулорічний відбувався в узбецькому Самарканді і російський диктатор Володимир Путін був присутній особисто). Очікується, що на заході буде затверджено ухвалене торік рішення про приєднання до ШОС Ірану

Жодна з країн-членів ШОС не підтримала резолюції ООН, у яких було засуджено російську військову агресію проти України. Китай неодноразово заявляв про прагненні виступити посередником між країнами з метою мирного врегулювання. Зокрема, Пекін запропонував свій мирний план (його було підтримано Росією, Захід та Україна підтримки не висловили). Індія неодноразово закликала до мирного розв’язання конфлікту, але водночас посилювала співпрацю з країною-агресором.

Вас також можуть зацікавити новини: