Санкції ЄС можуть боляче вдарити по режиму Лукашенка / фото REUTERS

Євросоюз намагається запровадити санкції проти режиму Олександра Лукашенка. Але не зрозуміло, які саме заходи будуть правильні. Тому що ніхто на Заході не хоче ще більше підштовхнути Мінськ в обійми Росії.

Читайте такожThe Atlantic: Захід повинен підтримати протести в Білорусі так, щоб їм не нашкодитиПро це пише Sueddeusche Zeitung, додаючи, що литовський депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс присвячує темі Білорусі весь свій час. Він вважає, що країна переживає "історичні події". Сотні тисяч людей протестують проти фальсифікатора виборів Олександра Лукашенка вже другий місяць. Кубілюс теж весь цей час працює над підтримкою білоруського демократичного руху. З ним можна зустрітися лише увечері. Тому що вдень він намагається переконати Єврокомісію й інших депутатів Європарламенту допомагати більше білоруській опозиції.

63-річний литовець вважає "ганьбою", що заплановані санкції ЄС проти 40 білорусів були заблоковані Кіпром, який таким чином хоче змусити союз покарати Туреччину. Дипломати ЄС теж називають це "приниженням". Вони сумніваються, що європейські президенти й голови урядів зможуть на спеціальному саміті, присвяченому Білорусі, який пройде сьогодні й завтра. Навіть якщо Кіпр здасться, у ЄС не так і багато можливостей вплинути на Білорусь.

Відео дня

Читайте такожСША не приєдналися до санкцій Канади і Британії проти Білорусі через ЄС - ЗМІЧи з'явиться ім'я самого Лукашенка в "чорному списку" санкцій - це ще відкрите питання. Але в будь-якому разі він не відмовиться від жорсткої розправи над опозицією. Але попри це, санкції важливі, - вважає Кубілюс, який 30 років тому боровся за незалежність Литви від СРСР.

"Тоді кожен сигнал підтримки від Заходу був для нас важливим", - пригадує він.

Литовський євродепутат добре знає, як проходять саміти ЄС. Адже був прем'єр-міністром Литви в 2008-2012 роках. Програма "Східного партнерства" була започаткована в травні 2009-го. ЄС хотів допомогти Білорусі й іншим пострадянським країнам стати більш демократичними. Ці надії ледве втілилися. Білорусь особливо далека від демократизації.

Відносини між Мінськом і Брюсселем - це історія насильницьких розправ, санкцій і обережного дружнього зближення. Лукашенко недавно говорив, що кілька країн ЄС хочуть "знищити" Білорусь. Але ще в 2019 році риторика була протилежною. Міністр закордонний справ Білорусі Володимир Макей говорив: "Все, що зближає нас з ЄС - важливо".

Читайте такожЛукашенко "здав" незалежність Білорусі, Путін його "зіллє" - політологСхожим чином події розвивалися і 10 років тому, коли під час відлиги тогочасний міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле відвідав Мінськ. Лукашенко навіть дав інтерв'ю німецьким журналістам. Білорусь не йшла на поступки в питанні захисту прав людини й скасування смертної кари, що було важливо для ЄС. Однак, все ж була надія на м'яке ослаблення авторитарної держави. Невдовзі після візиту німецького дипломата Лукашенко кинув за ґрати всіх опозиційних кандидатів в день проведення фальшивих виборів.

Відносини між Білоруссю і ЄС лишалися зруйнованими впродовж років7 Аж поки після російської анексії Криму Лукашенко не злякався, що Білорусь буде наступною. Заради власного суверенітету, Мінськ почав дистанціюватися від свого більш могутнього сусіда. Тепер він знову хотів зближення з ЄС. Так відбувалося кожного разу, коли відносини між Білоруссю і Росією ставали напруженими.

Тож Лукашенко відпустив політичних в'язнів, а також запропонував своє посередництво в переговорах між Росією й Україною. Це дозволило йому досягти певного успіху. ЄС скасував санкції, Мінськ дозволив всім громадянам ЄС перетинати білоруський кордон без візи. Все більше і більше західних політиків й бізнесменів почали їздити в Білорусь. Європа почала допомагати країні грошима і в проектах, націлених покращити життя людей.

Читайте такожЛукашенко уперше відреагував на невизнання його легітимності: ми нікого і не просилиЛукашенко приєднав Білорусь до російського Євразійського Союзу, який Москва створила, щоб не дозволити своїм сусідам зближатися з ЄС. Але попри це, Брюссель став другим найважливішим торговельним партнером Мінська. Впродовж останніх кількох років він допоміг близько 4,5 тисячам компаній отримати потрібні фінанси, технології й доступ до ринку. Європейський інвестиційний банк вклав більше 500 мільйонів євро в приватні компанії у Білорусі, а також в інфраструктурні й екологічні проекти.

Зважаючи на це, санкції ЄС теж будуть доволі символічними. А заборони на перетин кордону завдасть режиму ще більшого болю. Адже потік грошей і допомоги від Європейського інвестиційного банку й ЄБРР припиниться. Тому директор Білоруського дослідного центру ІПМ Ірина Точицька не вірить, що Мінськ відповість на санкції ЄС обмеженням торгівлі. Погрози Лукашенка закрити західні кордони досі не були втілені. Знищення торгівлі з ЄС зробить Білорусь ще більш залежною від Росії. А міністр закордонних справ Володимир Макей минулого листопада говорив: "Залежність від однієї країни згубна для нашої економіки".

Андрюс Кубілюс роками просував більшу інтеграцію країн Східної Європи з ЄС. Будучи заядлим велосипедистом, він стверджує: "Або ти рухаєшся далі, або падаєш". Він пригадує, що перспектива членства в ЄС змушувала Литву, Латвію й Естонію рухатися вперед в процесі реформ до 2004 року. У Європарламенті окрім балтійців, Білорусь підтримують деякі німці, скандинави і багато поляків. Але все не так просто.

Читайте такожAmerican Interest про реформи: Чому у Чехії й країн Балтії все вийшло, а в України і Білорусі ніБілоруська опозиційна активістка Ольга Ковалькова, яка була змушена тікати в Польщу, якось сказала, що в Білорусі "народилася справжня європейська нація". Люди впевнені в ЄС. Адже організація відстоює багато цінностей, які придушені в Білорусі.

Ті, хто тікають від режиму Лукашенка, зазвичай обирають одну з сусідніх країн ЄС, зокрема Литву і Польщу. Але Брюсселю не варто плекати ілюзій. Протести в Білорусі не націлені проти Росії чи на зближення з ЄС. Десятки тисяч людей на вулицях носять біло-червоно-білі прапори Білорусі. Але на відміну від України, прапорів ЄС на білоруських протестах майже немає.

Вибори і протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Того ж дня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що українська влада проведе термінові наради для визначення офіційної позиції щодо інавгурації Лукашенка і його політичного статусу.
  • Пізніше Кулеба заявив, що інавгурація Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.