Відповідно до останнього рейтингу Всесвітньої організації здоров’я (ВОЗ), найтісніші у світі відносини з "зеленим змієм" мають мешканці Молдови та Литви, що випивають протягом року по 15,2 та 15,0 літрів спирту на особу відповідно.

Мова не про те, що вони купують та "хиляють" літрами чистий спирт - до уваги береться уся алкогольна продукція: горілка, вино, пиво тощо. Всюди є відсоток спирту, і саме його намагаються порахувати у ВОЗ.

Слідом за лідерами у рейтингу "випивох" йдуть чехи, з показником 14,4 літрів на рік. Потім – німці, нігерійці та ірландці, які випивають більше 13 літрів спирту. Наступна група – "12-літрові", яка включає латвійців, болгарів, французів, португальців та бельгійців.

Відео дня

Росіяни із показником у 11,7 літрів займають "щасливе" 13 місце у рейтингу та очолюють категорію "11-літрових", до якої входять, серед іншого, поляки, естонці та британці

Українці йдуть з великим відривом – на 34 позиції з показником 8,6 літрів спирту на рік. Наші "сусіди по застіллю" - це голанці, канадці та японці. Замикають рейтинг з 50 країн Пакистан, Саудівська Аравія та Кувейт (тепер ви знаєте, куди не варто їхати відмічати Новий рік).

Інфографіка УНІАН

Можна сказати, що в усьому винні традиції та релігія. Але це не завжди так. Бо, наприклад, у Нігерії (6 позиція з показником 13 літрів) більше половини населення - мусульмани, а більше половини з 80 мільйонів християн - це досить вимогливі протестанти (англіканці, п’ятидесятники тощо). Католиків, у яких є давні пивні та винні традиції, в цій країні налічується лише близько 20 мільйонів, і випити за всіх стільки алкоголю вони не змогли б.

Цікаво, що кількість християн тут зростає з року в рік. Це означає, що саме християнські традиції серед нігерійців стають більш популярними.

А хильнути на вечірці або після важкого робочого дня - це, як не крути, традиція, що більше притаманна християнам, аніж мусульманам

Можна сказати, що в усьому винні традиції та релігія. Але це не завжди так. Бо, наприклад, у Нігерії (6 позиція з показником 13 літрів) більше половини населення - мусульмани, а більше половини з 80 мільйонів християн - це досить вимогливі протестанти (англіканці, п’ятидесятники тощо). Католиків, у яких є давні пивні та винні традиції, в цій країні налічується лише близько 20 мільйонів, і випити за всіх стільки алкоголю вони не змогли б.

Цікаво, що кількість християн тут зростає з року в рік. Це означає, що саме християнські традиції серед нігерійців стають більш популярними. А хильнути на вечірці або після важкого робочого дня - це, як не крути, традиція, що більше притаманна християнам, аніж мусульманам.

Втім, мова не просто іслам як релігію, а скоріше про шаріат – мусульманське право. Бо п’ють менше не там, де багато мусульман, а там, де діють ісламські звичаї та, головне, покарання за алкоголь. Як у тих же Кувейті чи Саудівській Аравії – у першому показник 0,0 (взагалі ніхто не п’є), а у саудитів – 0,2 літрів спирту на рік. Це одна пляшка горілки або 4 пляшки 5% пива на рік. Може якийсь моряк не втримається і вип’є у Аравії…

Казахстанці, наприклад, йдуть не так вже й далеко від нас – на 38 місці з показником 7,7 літрів на рік. Бо це світська країна, хоча там переважають мусульмани. Втім, Туреччина теж світська, але там показник значно менший – всього 2 літри. Більше п’ють навіть в ОАЕ – 3,8 літрів, що на одному рівні з Ізраїлем. Щоправда, в ОАЕ в останні десятиріччя з’явилося багато іноземців, які й "підтягують" рівень вживання алкоголю до вищих величин.

Втім, головний показник - це навіть не кількість випитих літрів на рік, а динаміка. Оскільки горе чи радість можуть сильно вплинути на вживання "вогняної води". Так, ще у 2019 році українці були аж на 57 місці з показником всього 8,3 літрів вжитого спирту на рік. А зараз – 34 позиція і 8,6 літрів. Так, ми стали пити не набагато більше, але навіть ця зміна нас дуже сильно підняла у рейтингу "алконавтів".

Але чи не найбільший "ривок" зробили наші агресивні сусіди – росіяни піднялися за 4 роки з 32 на 13 місце - з 10,5 до 11,7 літрів спирту на рік. Як бачимо, вони принесли горя більше нам, але випивають через це більше самі

Як кажуть соціологи, збільшення вживання алкоголю у країнах Східної Європи - це завжди ознака кризи та соціального невдоволення. Отже, як не дивно, росіяни невдоволені своїм життям більше, ніж українці. Так, все пізнається у динаміці.

Чи корелює це з рейтингами щодо щастя та спокою? На цьому тижні на сторінках The Economist з’явився рейтинг тривалості сну. Чим більше середня тривалість сну у країні, тим краще.

Інфографіка УНІАН

Рейтинг сну. Джерело: The Economist

Лідерами тут виявилися Естонія, Фінляндія, Ірландія та Нідерланди, а також Австралія і Нова Зеландія – там сплять в середньому по 7 годин на добу. А ось серед антилідерів – Росія, Південна Корея та Японія. України у дослідженні, на жаль, немає.

Про алкоголь у Росії ми вже знаємо. А корейці та японці є найбільшими "випивохами" в Азії – перші йдуть на 24 позиції з показником 10,2 літри, а японці – 36-ті з 8 літрами вживаного спирту на рік. Лідери "рейтингу сну", втім, теж полюбляють "хильнути". А значить, прямої кореляції немає.

А як щодо щастя? Відповідно до дослідження World Happiness Report 2023, найщасливішими є фіни, данці, ісландці, ізраїльтяни та голанці. Японці на 47 місці, південнокореці там 57-мі, лідери алкорейтингу молдавани – 63-ті, росіяни на 70-й позиції, а українці – на 92-й. Найбільш нещасні ж у світі зараз мешканці Афганістану, Лівану та С’єрра Леоне – 137, 136 та 135 позиції відповідно.

Таким чином, найбільше алкоголю "приймають на душу" там, де існують відповідні традиції. Але й соціальне становище у країні дуже впливає на динаміку випивання. Зокрема, молдавани лише цього року вийшли на перше місце, а чи не найстрімкіше падіння у обійми "зеленого змія" у росіян.

На сході ж п’ють найбільше ті, хто найважче працює – мова не про умови праці, а про довжину робочого дня та про його інтенсивність (бо у японців та корейців й ефективність праці значно вища, ніж в умовних росіян, які сплять, втім, так само погано)

Головне для нас, що доступні рейтинги та показники вживання алкоголю показують, що в нас не так все й погано. Рівень вживання алкоголю у нас зростає, але дуже помірно. Ми не "топимо" свої туги в горілці, хоча в нас емоційний стан дійсно важкий в умовах війни. В порівнянні з молдованами, росіянами та навіть поляками, ми ще тримаємо себе у руках.

Наостанок, просимо занадто не погіршувати алкогольну статистику державі за час новорічних свят, щоб наступного року всі наші рейтинги ставали ще кращими, а ми – щасливішими і без "зеленого змія". Бо це історія не лише про щастя, але й про мораль та здоровий бойовий дух, який нам в сучасних умовах дуже потрібен.

Андрій Попов