Екс-президенту США Дональду Трампу були офіційно висунуті звинувачення у кримінальних злочинах. Цілих 34. По кожному з яких йому загрожує чотири роки в'язниці. Чим це закінчиться для самого Трампа, США та України?

Очевидно, що ставки для самого Трампа вкрай високі. І тут все дуже просто: або він сяде у в'язницю, або знову стане президентом США.

У своїй першій публічній заяві після засідання суду він передав слова свого адвоката: "Якщо визнаєте звинувачення, відсидите у в'язниці 90 днів. Якщо не визнаєте і вас визнають винним, сядете, щонайменше, на 10 років". Що, як заявив сам Трамп, для 78-річної людини (його вік) є фактично кінцем життя. А якщо врахувати не тільки вік Трампа, а й розмір його его, і спосіб життя, до якого він звик, то в даному випадку він не перебільшує. Тож для нього особисто це, у прямому розумінні, питання життя та смерті.

Відео дня

Трамп, у притаманний йому манері, не скупився на звинувачення і на адресу демократів, і сторони звинувачення

Трамп природно сподівається, що йому вкотре вдасться вийти сухим із води та знову стати президентом США. Що фактично в цьому випадку рівноцінно, тому що однозначно допоможе йому в ході передвиборчої кампанії. Для нього (на відміну від інших кандидатів від Республіканської партії) вона вже розпочалася.

Трамп, у притаманний йому манері, не скупився на звинувачення і на адресу демократів, і сторони звинувачення. Звісно, звинувачуючи слідство в ангажованості та зв'язках з адміністрацією Байдена. Зокрема, у роботі дочки прокурора на компанію, пов'язану з Байденом та Харріс. До початку президентських виборів у США у листопаді 2024-го завдання для Трампа - переконати не лише своїх (це якраз і не потрібно), а поміркованіших прихильників Республіканської партії, а також так званих нейтральних, у політичній ангажованості звинувачень проти нього.

Це завдання є для нього цілком здійсненним. Але за однієї умови: якщо його адвокати доведуть його невинність абсолютно за всіма пунктами звинувачення. А це зробити буде набагато складніше й вимагає не тільки дару переконання та харизми, яких йому не позичати.

Адже прокуратура Нью-Йорка почала "копати" на нього не вчора і навіть не після його програшу на виборах 2020-го, а набагато раніше - ще під час президентської кампанії 2016-го. І вже мала певний проміжний успіх, коли багаторічний особистий адвокат Трампа Майкл Коен пішов на угоду зі слідством і визнав свою провину за 8 пунктами обвинувачення.

Шанси на те, що Трамп у підсумку може опинитися за ґратами, дуже високі

12 грудня 2018 року Коен був засуджений до трьох років тюремного ув'язнення, зокрема, за звинуваченням у порушеннях при фінансуванні виборчої кампанії та ухиленні від сплати податків у зв'язку з виплатами Стормі Деніелс і Карен Макдугал за мовчання про їх інтимні зв'язки з Дональдом Трампом. Коен визнав, що платив їм за вказівкою Трампа.

Наприкінці лютого 2019 року Коен також надавав свідчення в кількох комітетах Конгресу США, в яких різко висловився проти Трампа. Зокрема, показав, що кандидат у президенти США Дональд Трамп, попри свої твердження про відсутність ділових зв'язків з Росією, перебував у курсі переговорів щодо проекту "Трамп-тауер Москва", які нібито тривали навіть у розпал передвиборчої кампанії…

Значна частина звинувачень проти Трампа безпосередньо пов'язана з порушеннями правил ведення передвиборчої кампанії 2016-го року та сплатою за мовчання Стормі Деніелз, порушуючи американське законодавство про вибори. Можливо, саме тому в зал суду Трамп входив з дуже сумним обличчям, на якому важко було приховати тривогу. Напевно, він розумів, що Коен, який був його найближчим помічником і радником у різних справах "з душком" з 2007-го, наговорив слідству дуже багато, і його свідчення будуть використані проти Трампа в суді. У тому числі, за спроби змусити Коена мовчати під час слідства над ним 2018-го.

Отже, на мій погляд, шанси на те, що Трамп у підсумку може опинитися за ґратами, дуже високі.

Його віце-президент Майкл Пенс, який був вкрай лояльний до нього усі 4 роки президентства Трампа, у результаті відмовився підтримати його

Але на кону зараз не лише його життя та доля президентства у США на виборах 2024-го, а й самі основи американської держави. Її наріжний камінь – верховенство права. Рівність усіх перед законом. А за чотири роки свого президентства, навіть за оцінками багатьох авторитетних республіканців, Дональд Трамп дуже "підточив" ці та інші основи, й суттєво збільшив розкол в американському суспільстві.

Впевнений, він нажив чимало ворогів і під час президентства, і вже після нього. Не визнавши результатів виборів 2020-го, він поставив під сумнів справедливість виборів системи США і мало не спровокувавши громадянське протистояння у січні 2021-го із захопленням Капітолія.

Його віце-президент Майкл Пенс, який був вкрай лояльний до нього усі 4 роки президентства Трампа, у результаті відмовився підтримати його, і можливо буде балотуватися на майбутніх виборах. А екс-глава ЦРУ та Держсекретар США Майк Помпео саме вчора, у день висування офіційних звинувачень, Трампу відвідав Київ і висловив підтримку Україні. Зокрема, він заявив, що США слід значно посилити військову допомогу Україні для здобуття рішучої перемоги над Росією (що докорінно відрізняється від риторики самого Трампа, який встиг з 22 лютого 2022 року – дня визнання Путіним "ДНР" та "ЛНР" – назвати його "генієм" та "миротворцем", а днями, в інтерв'ю "Fox News", Трамп висловив упевненість у тому, що Путін завоює всю Україну).

Зараз на кону - не мало не багато, а доля майбутнього США та вільного світу в цілому

Тож для України від результату цієї судової справи також залежатиме дуже багато (з огляду на нашу колосальну залежність від військової допомоги США). А в тому, що війна може тривати як мінімум до президентських виборів у США, мало хто сумнівається вже навіть в Україні. Принаймні серед тих, хто реально дивиться на речі.

Зараз на кону - не мало не багато, а доля майбутнього США та вільного світу в цілому. Тієї системи цінностей, на якій заснована західна цивілізація, частиною якої хоче стати народ України.

Ну, а особисто для Трампа, є англійське прислів'я: It's a neck or nothing stake. Або, як кажуть в Україні: "Пан, чи пропав". На цей час я впевнений в одному: це буде колосальне шоу, в якому Трамп хоч і гратиме головну роль, але точно не буде режисером і сценаристом.

Максим Ялі,кандидат політичних наук, академік Академії політичних наук України професор Національного авіаційного університету