Грузинський парламент приступив до обговорення скандального закону про іноагентів, внесеного представниками антизахідного руху "Сила народу". Аналогічного тому, що вже діє в Росії.

Практична сторона законопроекту полягає в тому, щоб перекрити канали фінансування опозиційних ЗМІ і тим неурядовим організаціям, які живуть на західні гранти. Ідеться про міжнародні організації і т. д.

При цьому, партія "Грузинська мрія" посилається на існування такого ж законопроекту в США і Британії. Однак не робить посилання на те, що британський законопроект передбачає оголошення іноземним агентом тих організацій, які отримують фінансування з ворожих Британії країн. А у США такий закон взагалі був прийнятий ще в 30-ті роки для протидії нацизму.

Відео дня

У грузинській реальності, закон "про іноагентів" набагато ближчий до аналогічного закону, прийнятому в Російській Федерації. І не секрет, що його ухвалення означатиме обмеження свободи слова.

Законопроект про іноагентів - підступний спосіб відокремити Грузію від Заходу

Незалежний депутат Тако Чарквіані заявив, що цей законопроект — підступний спосіб відокремити Грузію від Заходу. Певною мірою так і є. Але хіба це перший випадок? У цілому, навколо цього законопроекту так багато шуму виключно тому, що закон з такою ж назвою прийнятий в Росії. Якби в РФ подібного не існувало, грузинський закон "про іноагентів" виглядав би як черговий антидемократичний крок "Грузинської мрії".

До слова, існує дві редакції законопроекту: жорстка і м'якша. Ініціатори документа чинять хитро. Зараз вони послали до Венеційської комісії перший, жорсткий варіант документа - точну кальку американського закону 30-х років.

Що буде далі? Венеційська комісія обов'язково винесе вердикт про те, що документ не відповідає букві європейського законодавства. Після цього, яким би не був вердикт комісії і результати розгляду документа в двох парламентських читаннях, президент Грузії планує застосувати до нього право вето. Це означає, що далі буде нове обговорення законопроекту і новий вердикт Венеційської комісії. А далі парламентська більшість спробує подолати вето президента. І вето може бути подолано…

Швидше за все, історія буде довгою і триватиме до кінця осені, а то й до кінця року. Але чисто технічно у "Грузинської мрії" є можливість ухвалити цей закон.

На жаль, це може призвести не тільки до мітингів на вулицях (у цьому ми можемо навіть не сумніватися, адже мітинги в Грузії відбуваються й із менш значущих приводів). Куди страшніше, якщо ухвалення недемократичного закону призведе до більш глибокого громадянського протистояння. Цього б не хотілося.

Дестабілізація ситуації в Грузії вигідна Росії

Проблема в тому, що ухвалення такого закону - лише одна з "цеглинок" розвитку політичної ситуації. І очевидно, що дестабілізація ситуації в Грузії вигідна Росії.

З одного боку, всі ми розуміємо, що Грузія не почне зближення з РФ. Є маса факторів, які цьому завадять. По-перше, окупована територія. По-друге, ніхто з партнерів Грузії не допустить контролю РФ — ні Захід, ні Туреччина, ні Азербайджан. У цьому плані в Грузії досить сприятливий геополітичний клімат.

Але з іншого боку, у якийсь момент західним партнерам може стати байдужа внутрішньополітична ситуація в Грузії, аби Грузія виконувала свою транзитну функцію...

Звичайно, навряд чи в Грузії могла б закріпитися відверта диктатура. А ось бардак і дестабілізація цілком можливі. І цей бардак і дестабілізація, на жаль, на руку саме Росії. Більш того, сьогодні "почерк" Кремля як в Грузії, так і в Молдові — один і той самий. Росія шукає, як створити проблеми, використовуючи слабкі місця зсередини.

Гела Васадзе, політолог