Нурсултан Назарбаєв / фото REUTERS

Прес-секретар колишнього президента Казахстан Нурсултана Назарбаєва Айдос Укібай заявив, що передача поста голови Ради безпеки Касим-Жомарту Токаєву була добровільною.

Як пише Telegram-канал Orda, Укібай запевняє, що Назарбаєв "сам вирішив передати пост": "...оскільки заворушення татерор вимагали оперативної, жорсткої й безкомпромісної відповіді від керівництва країни". Всю іншу інформацію про це він назвав "брехливими чутками та провокаційними записами" у ЗМІ.

Крім того, Айдос Укібай заявив, що всі ці дні Назарбаєв перебував Нур-Султані. Раніше повідомлялося, що він нібито залишив Казахстан разом з доньками та їхніми сім'ями.

Відео дня

Протести в Казахстані: що відомо

У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Громадяни вимагали відставки президента, уряду та виступають проти корупції. Під час акцій правоохоронці застосовували силу до протестувальників.

Читайте такожКазахстан: росіяни на бронетехніці почали охороняти космодром БайконурУ зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови Ради безпеки Казахстану. Раду Безпеки очолив Токаєв.

Президент Казахстану звернувся за допомогою до глав держав Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), щоб війська РФ, Вірменії, Білорусі, Киргизстану і Таджикистану направлені в Казахстан на обмежений проміжок часу для "стабілізації та нормалізації обставини".

Вас також можуть зацікавити новини: