Скорочення пропозиції працівників з України спостерігається в усіх галузях / фото ua.depositphotos.com

Уповільнення ринку праці в Польщі та висока інфляція могли спонукати частину біженців із України виїхати на Захід, переважно до Німеччини та Канади.

Про це пише Rzeczpospolita із посиланням на експерта, засновника агенції з працевлаштування Personnel Service Кшиштофа Інглота. Він зазначив, що в нинішньому пожвавленні на ринку праці, яке спостерігається з травня, його здивувала низька пропозиція працівників з України.

"Українці більше не стоять у черзі на роботу. Зазвичай у цей період вони чекали потоку пропозицій, але цього разу щось змінилося", - каже Інглот.

Відео дня

За його словами, скорочення пропозиції працівників з України спостерігається в усіх галузях. Найменша проблема - тимчасові заробітки, особливо ті, що доступні жінкам. З іншого боку, з початку війни спостерігається дефіцит чоловіків з України.

На думку Інглота, поточний дефіцит працівників із України викликаний явно помітним уповільненням економіки на польському ринку праці. Це добре продемонстрував звіт польського HR-форуму за перший квартал цього року, коли загалом було працевлаштовано 235 тисяч тимчасових працівників - на більше ніж на 6% менше порівняно з початком 2022 року. Ще більше, на 8% - до 43 тисяч - зменшилася кількість відпрацьованих годин в еквіваленті повного робочого часу (FTE).

За словами експерта, працівники з України, які в перші місяці цього року не бачили такого великого вибору пропозицій роботи, як раніше, почали шукати можливості працевлаштування в інших країнах, особливо в Західній Європі та Канаді.

У першому кварталі цього року Польща виявилася кращим місцем економічної міграції для 20 відсотків. За нею йдуть Канада та США з такою ж часткою показників, трохи випереджаючи Німеччину (16%).

"Працівники з України мігрують по всій Європі, тому що можуть, а погодинні ставки вищі не тільки в Німеччині, але навіть у Чехії, тому вам не потрібно їхати далеко від Польщі", - зазначає голова відділу рекрутингу міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда. Останнім часом вона також відчуває дефіцит робочої сили, хоча це в основному через підвищений сезонний попит на працівників.

Нещодавнє дослідження аналітичного центру Gremi Personal та Лодзінської спеціальної економічної зони показало, що після початку війни більшість компаній, які там працюють, збільшили частку українців серед працівників, і лише 5% зафіксували відтік.

Зазначається, що головною перевагою перебування та роботи в Польщі для українців є географічна та культурна близькість між країнами.

Велика українська діаспора також є фактором, що збільшує бажання їхати до Канади, де останніми місяцями стрімко зростає кількість біженців та мігрантів з України. Як повідомляє канадська служба CTV News, станом на середину березня цього року 190 тисяч українців приїхали до Канади за спеціальною міграційною програмою та трирічною екстреною візою, яку вже отримали понад 610 тисяч громадян України.

"Якщо дефіцит українських працівників, що спостерігався в травні, продовжиться або поглибиться в найближчі місяці, це може спричинити більший тиск на зарплати, особливо в найменш оплачуваних професіях", - прогнозує Кшиштоф Інглот.

Українці в Польщі - новини

Як повідомляв УНІАН, станом на початок березня цього року більшість українців, які виїхали через війну до Польщі, знайшли роботу в цій країні (84%). Майже чверть працевлаштованих біженців знайшли роботу протягом першого місяця після прибуття. Ще 34% респондентів повідомили, що знайшли роботу протягом 1-3 місяців після приїзду до Польщі.

За даними Прикордонної служби Польщі, з 24 лютого 2022 року польсько-український кордон перетнули близько 10 мільйонів біженців. Майже 1,5 мільйона отримали тимчасовий захист у Польщі.

У середині березня 2023 року стало відомо, що 45% біженців із України планують залишитися в Польщі на довший період - принаймні на рік або кілька років після закінчення війни. У березні 2022 року про таке бажання заявляли 31% українців.

Вас також можуть зацікавити новини: