ua.depositphotos.com

У Польщі медики відмовили в аборті малолітній 14-річній дівчинці, яку зґвалтував власний дядько. Лікарі відмовили в операції, пославшись на застереження "про совість". 

Про цю історію повідомила польська організація Фонд жінок і планування сім'ї (FEDER) у своїх соціальних мережах. Інцидент трапився на північному сході Польщі, в маленькому місті в Підляському воєводстві.

Дівчинка якийсь час приховувала факт зґвалтування і не знала про вагітність. Пізніше про це стало відомо її тітці. Вона спробувала допомогти дитині зробити аборт. 

Відео дня

Згідно із законодавством Польщі, жінки можуть перервати вагітність до 12 тижнів при пред'явленні довідки з прокуратури. За даними Фонду, у сім'ї дівчинки була ця довідка, але їй все одно відмовили в операції, пославшись на застереження "про совість".

У Польщі є поняття "застереження совісті лікарів" (klauzula sumienia lekarzy), яка дозволяє медпрацівникам відмовитися робити аборти, якщо це не відповідає їх релігійним принципам. 

Заборона абортів у Польщі

У жовтні 2020 року Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів в країні через проблеми розвитку плода. У відповідь на це Європарламент ухвалив окрему резолюцію, якою засудили дії парламентарів Польщі.

На тлі цього в багатьох містах країни спалахнули масові протести та акції.

Пізніше уряд Польщі заявив про низку законопроектів, які могли б допомогти підтримати жінок після аборту. Мін'юст Польщі заявив, що у жінок повинні бути "кімнати для плачу". Однак пізніше чиновники забрали свої слова назад. 

Вас також можуть зацікавити новини: