Таліби хочуть відновити в Афганістані закони шаріату / фото REUTERS

У захопленому талібами Кабулі жінки вийшли на акцію на захист своїх прав.

Про це стало відомо із соцмереж, у яких поширено відео протесту.

Згідно з повідомленнями, кілька жінок зібралися в районі Вазір Акбар Хан у місті Кабул, де розташовуються більшість державних установ, президентський палац, німецько-афганська середня школа Амані, яку неодноразово відвідувала Ангела Меркель і де тільки недавно дозволили навчання дівчаток.

Учасниці акції хочуть, щоб афганські жінки брали участь у політиці, управлінні та економіці.

За словами журналіста NBC Річарда Енгеля, на плакатах учасниць акції написано: "Робота, освіта та участь у політичному житті – право кожної жінки".

Ситуація в Афганістані

Як повідомляв УНІАН, у неділю, 15 серпня, таліби зайняли Кабул і в результаті захопили владу по всій країні. Президент Афганістану Ашраф Гані кількома годинами раніше втік за кордон, пояснивши це бажанням запобігти кровопролиттю.

Повернення талібів до влади в Афганістані викликало шок у всьому світі, а також велику стурбованість за долю жінок в цій країні. Таліби мають намір відновити в Афганістані закони шаріату. Німеччина, США та інші західні держави докладають енергійних зусиль, спрямованих на якнайшвидшу евакуацію з Афганістану своїх громадян і афганців, які співпрацювали з ЄС і НАТО.

Сьогодні перший віце-президент Афганістану Амрулла Салех заявив, що він перебуває в Афганістані і є "легітимним тимчасовим президентом" після того, як президент Ашраф Гані втік з країни після взяття талібами Кабула. Салех закликав афганців до опору.