Віктор Орбан - проросійський прем'єр Угорщини / REUTERS

У Євросоюзу є варіанти впливу на проросійського прем'єра Угорщини Віктора Орбана, який відомий своїм лояльним ставленням до президента РФ Путіна.

Таку думку висловив політолог Тарас Семенюк в ефірі 24 каналу.

За словами експерта, Брюссель міг би припинити надавати гроші Угорщині. Це дуже невигідно державі, тому що вони отримують від ЄС більше грошей, ніж віддають.

Відео дня

"Європейцям буде дуже легко приборкати Орбана", - каже Семенюк.

Він також припустив, що це питання часу, поки Орбан дещо втихомириться. А у НАТО і ЄС, каже він, є інструменти, щоб ці апетити знизити.

Нагадаємо, Угорщина не підтримує закриття неба над Україною, відмовляється надавати територію для транзиту військової допомоги Україні та виступила проти нафтового ембарго проти Росії.

Роками уряд Орбана стримано реагував на розв'язану агресію Росії проти України, підтримуючи тісні контакти з Кремлем.

Низка країн ЄС вже засудили позицію Будапешта. Так, президент Польщі Анджей Дуда звинуватив Орбана у тому, що той зробив економіку країни практично залежною від Росії. А міністр оборони Чехії Яна Чернохова саботувала саміт глав оборонних відомств Вишеградської групи.

Друг Путіна, прем'єр Угорщини Віктор Орбан у неділю, 3 квітня, здобув перемогу на виборах. Його партія Fidesz, за даними підрахунку понад 98% бюлетенів набрала 53,1% голосів. Під час своєї промови перед виборцями він назвав українського президента Володимира Зеленського своїм політичним противником.