На думку Черника, сформувалися два глобальних великих світових блоки / Колаж УНІАН, фото REUTERS, фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Петро Черник вважає, що Україна вчергове стала плацдармом неминучого зіткнення світових цивілізацій. Наразі у світі формується нова система відносин, адже Росія вже зруйнувала Ялтинсько-Потсдамську систему, яка утворилася після Другої світової війни.

"Найстрашніше, що зробили московити - це кінцево повністю зруйнували та анулювали міжнародну систему відносин, яка склалася за результатами Другої світової війни. Це так звана Ялтинсько-Потсдамська система - остання", - розповів військовий аналітик Петро Черник в інтерв’ю "24 каналу".

За словами експерта, усього є чотири системи, які склалися за результатами воєн. Окрім Ялтинсько-Постдамської, це Вестфальська - створена за результатами релігійних воєн (Тридцятилітна війна, яка закінчилася у 1648 році), Віденська - за результатами наполеонівських воєн та Версальська - після Першої світової війни.

Відео дня

На його думку, система, яка буде утворена наступною, також постане у великому світовому протиборстві. Черник також розповів, що у світі нещодавно трапилася важлива історична подія, адже сформувалися два глобальних великих світових блоки - Глобальний Південь (БРІКС) і Глобальна Північ.

Зокрема, БРІКС за посередництва Китаю запросив до себе непримиренних конкурентів – Іран і Саудівську Аравію. Відтак Глобальний Південь може вже нараховувати 6 мільярдів людей.

"І є Глобальна Північ, до якої ми боремося, щоб повернутися. Ми відмовляємося від тієї радянської класифікації про країни "першого світу" (капіталістичні) та "другого світу" (соціалістичні)", - додав аналітик.

Він також заявив, що погоджується із висловлюваннями американського політолога Самуеля Гантінгтона, який писав, що зіткнення цивілізацій неминуче. На думку Черника, Україна у цьому зіткненні знову є плацдармом.

"Щоб вижити у тому цунамі, яке зараз наростає і яке ми не можемо скасувати, нам треба шукати своє місце… Ми європейська нація, ми християнська нація і альтернативи Глобальній Півночі у нас немає і не буде", - сказав Черник.

Війна в Україні та БРІКС

Групу БРІКС країни-учасниці створили для обговорення та вирішення низки економічних питань. Зараз її членами є Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південно Африканська Республіка.

Однак, наприкінці серпня стало відомо, що приєднатися до цього блоку запросили ще й Саудівську Аравію, Іран, Єгипет, Аргентину, Ефіопію та Об'єднані Арабські Емірати.

Вас також можуть зацікавити новини: