Таліби влаштували полювання на колишніх жінок-суддів \ фото REUTERS

Жінки-судді стояли на сторожі закону, домагаючись справедливості для найбільш вразливих верств населення країни, до тих пір, поки не відновилося правління "Талібану". Тепер понад 220 афганських суддів-жінок ховаються через страх помсти з боку тих, кого вони засудили.

За свою кар'єру судді Масума засудила сотні чоловіків за насильство щодо жінок. Але всього через кілька днів після того, як таліби взяли під свій контроль її місто, тисячі засуджених злочинців були звільнені з в'язниць. Вона почала отримувати погрози.

"Була північ, коли ми дізналися, що таліби звільнили всіх ув'язнених з в'язниці. Ми негайно втекли, залишивши будинок і все наше життя позаду", - говорить Масума.

Відео дня

В останні 20 років суддями в Афганістані працювали 270 жінок. Їх усіх знали в обличчя.

"Щоб виїхати з міста, я одягла паранджу, щоб мене ніхто не зміг впізнати. На щастя, ми без проблем проїхали всі контрольно-пропускні пункти "Талібану"", - розповідає Масума.

Незабаром після того, як вони поїхали, сусіди написали їй, що в її будинок приїхали кілька членів "Талібану". Масума каже, що, як тільки сусіди описали зовнішність чоловіків, вона зрозуміла, хто її шукає.

Кілька місяців тому, до захоплення влади талібами, Масума вела справу про жорстоке вбивство дружини одного з членів "Талібану". Визнавши його винним, Масума засудила його до 20 років тюремного ув'язнення.

"Після того, як рішення було винесено, вбивця підійшов до мене і сказав: "Коли я вийду з в'язниці, я зроблю з тобою те, що я зробив зі своєю дружиною"", - розповідає Масума.

Читайте такожТаліби вивісили на міських вулицях трупи вбитих людей (фото)

Вона каже, що в той час не сприйняла загрозу всерйоз. Але з тих пір, як до влади прийшов "Талібан", засуджений - і звільнений талібами з в'язниці - багато разів дзвонив їй.

"Він казав мені, що знайде Мене і помститься", - каже Масума.

За даними розслідування Бі-бі-сі, зараз щонайменше 220 колишніх жінок-суддів переховуються в Афганістані. Всі вони отримували погрози вбивства від членів руху "Талібан", яких вони раніше відправили до в'язниці. Четверо назвали імена конкретних чоловіків, яких вони засудили за вбивство своїх дружин.

Всі жінки-судді за останній місяць хоча б раз змінювали номер телефону через погрози розправи. Всі вони буквально живуть в підпіллі, переїжджаючи кожні кілька днів. Всі вони заявили, що їхні колишні будинки відвідували таліби. Їхні сусіди та друзі повідомили, що їх допитували про їх місцезнаходження.

Інша жінка-суддя Санаа більше трьох десятиліть розслідувала справи про насильство щодо жінок і дітей. За її словами, по більшості справ проходили члени "Талібану", а також бойовики "Ісламської держави".

Зараз вона ховається разом з усією своєю великою родиною з більш ніж 12 осіб.

Лише одного разу один з її родичів-чоловіків повернувся в їх колишній сімейний будинок. Але поки він збирав речі, до будинку під'їхали озброєні таліби. "Я відкрив двері. Мене запитали, чи це будинок судді. Коли я сказав, що не знаю, де вона, вони почали мене бити. Мій ніс і рот були залиті кров'ю", - розповів родич Санаї.

У відповідь на ці звинувачення представник талібів Білал Карімі сказав Бі-бі-сі: "Жінки-судді повинні жити, як і будь-які інші люди, без страху. Ніхто не повинен їм погрожувати. Наші спеціальні військові підрозділи зобов'язані розслідувати такі скарги і діяти в разі порушення".

Він також повторив обіцянку талібів про "загальну амністію" для всіх колишніх державних службовців по всьому Афганістану. Амністія означає, що їм не будуть заважати, якщо вони захочуть виїхати і не будуть переслідувати, якщо захочуть залишитися.

Жінки-судді раніше були основними годувальниками своїх сімей. Але тепер, коли їм перестали платити зарплату і заморозили банківські рахунки, всі вони змушені жити за рахунок своїх родичів.

Жінки-судді кажуть, що намагаються виїхати з країни, але у них немає грошей. А у деяких членів їх сімей немає паспортів. Марзія Бабакархайл, яка раніше працювала суддею в Афганістані, а зараз живе у Великобританії, виступає за термінову евакуацію всіх колишніх жінок-суддів.

За її словами, особливо важливо не забувати про тих, хто живе в сільських провінціях Афганістану, далеко від столиці країни. "У Кабулі, принаймні, все ще є доступ до засобів масової інформації та Інтернету. У суддів там все ще є голос, але в сільських провінціях немає нічого", - говорить Бабакархайл.

Кілька країн, включаючи Нову Зеландію і Великобританію, вже заявили, що готові допомогти. Але коли прибуде ця допомога і скільки суддів вони зможуть вивезти, не уточнюється.

Жінки в Афганістані

За даними Human Rights Watch, близько 87% жінок і дівчаток в Афганістані потенційно піддадуться жорстокому поводженню протягом свого життя.

Спільнота жінок-суддів, працюючи над дотриманням колишніх законів країни, спрямованих на підтримку жінок, допомагала відстоювати ідею про те, що насильство щодо жінок і дівчаток є караним кримінальним злочином.

Політика талібів щодо жінок

Наскільки нове керівництво Афганістану буде ставитися до прав жінок, ще належить дізнатися. Але поки перспективи похмурі. У країні вже оголошено про створення повністю чоловічого Кабінету міністрів. У школах вчителям-чоловікам дозволили повернутися до роботи, а жінкам - ні. "Умови роботи для жінок все ще обговорюються", - сказав представник" "Талібану".