Литва готує санкції проти Конституційного суду Білорусі / REUTERS

Литва може ввести національні санкції проти посадових осіб Конституційного суду Білорусі.

Про це заявив президент країни Гітанас Науседа, пише LRT.

На початку цього тижня Литва запровадила санкції щодо 30 осіб, включаючи Олександра Лукашенка. За словами Науседи, перелік посадових осіб Білорусі, стосовно яких мають застосовуватися санкції, "неповний" і може бути змінений "залежно від обставин".

Відео дня

Минулого тижня конституційний суд Білорусі постановив, що президентські вибори 9 серпня, на яких Лукашенко оголосив про свою перемогу, були "демократичними". Він також назвав створену опозицією Координаційну раду "антиконституційною" та заявив, що протести призведуть до відповідальності.

"Суд там використовується для політичних цілей. Без сумніву, нам потрібно відповісти. А якщо говорити про дату, коли ми приймемо рішення, тоді ми його оголосимо", - сказав Науседа журналістам.

Як зазначив голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас, на принципі верховенства права будуються основи сучасної правової держави, джерелом якого є народне волевиявлення, а з правовою державою несумісні продажні судді і суди.

"Конституційний cуд Республіки Білорусь взяв на себе тягар зради свого ж народу. В останній своїй постанові він назвав антиконституційними будь-які спроби народу Білорусі захистити свій демократичний вибір кращого, вільного майбутнього. Cуд закрив очі на всюдисущі докази фальсифікації підсумків президентських виборів, а також на злочини проти людяності, скоєні авторитарним режимом за останні кілька тижнів. Тим самим суд відрікся від служіння праву як такому і визначив себе як знаряддя розправи ослаблого диктатора, якого відкидає більшість", - написав Жалімас.

Читайте такожЗМІ дізналися, чому ЄС не вводитиме санкції проти Лукашенка

За його словами, імена таких "суддів" заслужили, для початку, внесення в санкційні списки поплічників нелегітимного режиму Лукашенка.

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.
  • 31 серпня країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників за їхню роль у фальсифікації виборів та насильстві проти демонстрантів. Їм заборонено виїжджати до Литви, Латвії та Естонії на п’ять років.