Хто б не став новим президентом США, він повинен посилити підтримку України / Ілюстрація REUTERS

Попри певні аномалії й нюанси, політика США щодо України була незмінною з часів Революції Гідності й повалення режиму авторитарного президента Віктора Януковича. Вашингтон допоміг Києву вистояти після агресії Росії в Криму і на Донбасі, обклавши Москву санкціями і забезпечуючи українську армію військовою допомогою.

Разом з ЄС, МВФ, ЄБРР і Світовим банком американський уряд заохочував Україну проводити реформи, надаючи поради й обумовлену фінансову допомогу. Ця політика принесла реальні, але обмежені результати, - пише в коментарі для Atlantic Councilколишній посол США в Україні Джон Хербст.

Читайте такожNPR: Пандемія коронавірусу дає шанс закінчити війну в УкраїніУкраїна змогла зупинити агресію Москви на Донбасі. У свою чергу, Росія платить економічну ціну за війну. А Київ досяг вагомих, хоч і не достатніх успіхів у проведенні реформ. Зараз цей реформаторський процес майже зупинився.

Відео дня

"Оскільки для США надзвичайно важливо зупинити ревізіонізм Кремля в Європі, обраний 3 листопада президент повинен зберегти і посилити нинішню політику. Це означає ще більше військової допомоги для України, зрив завершення "Північного потоку-2" і запровадження нових санкцій, якщо Москва піде на ескалацію проти України", - наголошує колишній американський посол.

Такою ескалацією, на його думку, може стати незаконна російська поведінка з суднами, які прямують в українські порти в Азовському морі й з них. Або ж якщо російські сили насміляться спробувати захопити ще шматок української території.

"Хто б не переміг на американських виборах, він повинен запросити президента Володимира Зеленського у Вашингтон з офіційним візитом на початку року. А також використати цю нагоду для оголошення про призначення нового представника США в переговорах щодо миру на Донбасі", - радить Хербст.

У свою чергу, колишній заступник Генерального секретаря НАТО і екс-посол США в Росії Александр Вершбоу вважає, що обрання нової адміністрації у Вашингтоні - це можливість перейти до більш чіткої політики щодо Росії. І не важливо, чи ця адміністрація буде сформована Джо Байденом, чи вдруге Дональдом Трампом.

Він зауважує, що за останні чотири роки російську політику Вашингтона важко назвати чіткою. Але адміністрація Трампа заслуговує на похвалу за хороші зусилля зі стримування Росії на східному фланзі НАТО. Також за час її роботи Конгрес схвалив нові санкції. Хоча з іншого боку Трамп зіпсував американські відносини з союзниками й проігнорував те, що Москва платить бійцям "Талібану" винагороди за вбивства американських солдатів в Афганістані.

Читайте такожNew York Times: Стало відомо, скільки Росія платила за вбивство солдатів США в Афганістані"Потоваришувати" з Росією не вийшло. Путін, відчуваючи, що жодного опору немає, продовжує політичну війну проти західної демократії, дестабілізує сусідів й розширює російську присутність на Близькому Сході. Він навіть використовує хімічну зброю проти своїх політичних опонентів, а потім бреше про це. На думку колишнього заступника Генсека НАТО, новий президентський термін Трампа "без дорослих у кімнаті" може зробити ще більший внесок у те, щоб "зробити Росію знову великою". Потенційно США можуть вийти з НАТО, а також погодитися на всі примхи Москви щодо України, Білорусі й інших сусідів. Фактично, на думку колишнього американського військового, це стане "другою Ялтою".

У випадку перемоги Байдена, Вершбоу вважає, що змішані сигнали з Вашингтона, які заохочували агресію Путіна, припиняться. Щоб змінити розрахунки Кремля, йому доведеться оновити американські союзи, вдихнути нове життя в оборонні позиції НАТО, а також переконати союзників збільшити тиск на Росію за її агресію й атаки проти західних демократій. Байдену потрібно буде інвестувати в кібербезпеку, заблокувати потік брудних російських грошей через західні банківські системи, а також посилити боротьбу проти маніпуляцій Росії в соціальних мережах.

Читайте такожСША можуть вийти з НАТО у разі переобрання Трампа президентом - БолтонВершбоу також радить США підвищити політичну й військову підтримку України, а також інших сусідів Росії.

"Для Байдена викликом буде збільшити тиск на Росію й відновити довіру до США, водночас пропонуючи Москві шлях до нормальних відносин. Щоб зрушити ситуацію з місця, він може використати рецепти часів Холодної війни, щоб сформулювати чіткий порядок денний для контролю озброєнь, побудови довіри й скорочення ризиків ескалації до військової конфронтації", - вважає Вершбоу, додаючи, що почати можна з продовження дії американо-російської угоди "Про скорочення стратегічних наступальних озброєнь" від 2010 року.

На його думку, після виборів нова адміністрація у Вашингтоні може співпрацювати з Росією там, де інтереси країн збігаються. Наприклад, таким полем може стати ядерне роззброєння КНДР і укладання нової ядерної угоди з Іраном. Успішна робота в цих напрямках може покращити атмосферу, в якій можна було б вести переговори про більш чутливі питання, такі як завершення війни в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: